Epigenetica en Longevity

12800155_567342700082911_59159564146605136_n

Ik had afgelopen week een hele interessante workshop gevolgd van Healthy Life Lab over epigentica en longevity.
Epigenetica gaat over hoe je je genen kan beïnvloeden en longevity gaat over hoe je lang kan leven in goede gezondheid. Beide onderwerpen waren enorm interessant dus ik wil graag een samenvatting van deze workshop met jullie delen.
(Click here if you want to read this blog in English)

epigenetics

Photo by the National Institutes of Health

Epigenetica
Genetica gaat over wat vast staat in je lichaam, je genen. Epigenetica gaat over wat je kan beïnvloeden. Het is nog een zeer nieuwe wetenschap en gaat er van uit dat 30-35% van je gedrag bepaald wordt door je harde genen, 20% door je omgeving en maar liefst 50% door epigenetica. Dit gedeelte is dus beïnvloedbaar.
Bij mij was alles wat ik op de middelbare school had geleerd over genen alweer ver weg gezakt, gelukkig maken de dames van Healthy Life Lab in hun workshops veel gebruik van heldere filmpjes. Klik hier voor een basis lesje ‘wat zijn genen?’ die we ook tijdens de workshop hebben bekeken.
Epigenetica gaat er van uit dat je informatie in de genen ‘aan en uit kan zetten’. Dit kan zowel omkeerbaar als onomkeerbaar zijn. Er zit informatie in genen die wel of niet af te lezen valt. Door wat je eet bepaal je of je de informatie ‘opent’, dit proces heet methylatie. Dit gebeurt constant in je lichaam.
Door je voeding kan de metthylgroep een stukje DNA ‘aan zetten’, hierdoor is het af te lezen. Dit kan  positief zijn, bijvoorbeeld je lichaam vertellen dat het insuline aan moet maken.
Maar het kan ook negatief zijn, bijvoorbeeld een stukje DNA blootleggen met een erfelijke ziekte.
Een goed voorbeeld van epigenetica is diabetes (type 2).
De dames van Healthy Life Lab hadden een genetisch profiel van zichzelf laten maken, hierin krijg je te weten wat er allemaal in jouw genen bepaald is. Healthy Life Lab kan de uitslag voor je vertalen naar begrijpelijke informatie waar je iets mee kan.

Longevity
baklust den haag
Longevity gaat over hoe je zo lang mogelijk kan leven in zo goed mogelijke gezondheid.
Tijdens dit gedeelte van de workshop hadden we het voornamelijk over de Blue Zones. Wellicht heb je er wel eens van gehoord, er zijn 5 gebieden op de wereld waar de mensen langer leven en minder ziektes zoals diabetes en kanker hebben. Mocht je er meer over willen weten raad ik de Ted Talk van Dan Buether aan die we ook tijdens de workshop bekeken.
Het is natuurlijk heel interessant om te kijken wat de overeenkomsten zijn tussen deze gebieden zodat we onze levensstijl en eetpatroon kunnen aanpassen en ook lang en gezond leven!

Hieronder staat een overzicht van de belangrijkste overeenkomsten van de inwoners van de Blue Zones:
* Ze eten tot ze 80% vol zit
* Ze hebben een groot sociaal netwerk
* Ze roken niet
* Ze eten grotendeels plantaardig
* Ze hebben een doel (purpose)
* Ze bewegen veel, maar niet intensief

Dit zijn dingen die wij allemaal kunnen toepassen, daarvoor hoeven we niet in Sardinie of Okinawa te leven!
Een van de makkelijkste dingen die wij kunnen toepassen is het veranderen van ons diet. We hoeven niet totaal te stoppen met het eten van vlees en vis, maar we kunnen er flink in verminderen. Gebruik groente en fruit als basis van je dieet in plaats van vlees. Alle recepten op mijn blog zijn zonder vlees en de meeste zijn vegetarisch of veganistisch, dus je hebt inspiratie genoeg voor plantaardige recepten!

Een grappig feitje: een chimpansee (waar wij genetisch ontzettend veel op lijken) eet veelal plantaardig, ze eten maar 3% vlees.

Verder is het een zeer goed advies om te stoppen met eten als je 80% vol zit. Vooral in de huidige maatschappij war een overvloed aan eten is. Er is onderzocht dat als je dagelijks 70-90% van je benodigde calorieen eet, je een verbetering van je levensverwachting hebt van maar liefst 35%.

Kortom:
Eet plantaardig. Eet met mate.

De workshopcafe blossom
Lotta en Eline van Healthy Life Lab brengen de soms pittige stof op een vlotte, makkelijk te begrijpen manier. Deze fysiotherapeut en dietist gebruiken wetenschappelijke kennis om jou te helpen gezond en gelukkig te leven. En er wordt altijd heerlijk vegetarisch eten geserveerd tijdens hun workshops!
Als je ook geinteresseerd bent in deze evenementen, dan raad ik je zeker aan op een kijkje te nemen op hun website of ze te ‘liken’ op Facebook.


Comments

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Don't Miss! random posts ..

Anne Travel Foodie