(Sorry international visitors, this one is for the Dutchies only)
Hebben jullie de IKEA Food Challenge al voorbij zien komen?
IKEA is op zoek naar een nieuw gerecht voor hun restaurants, en jij kan de uitdaging aan gaan!
Ik doe in ieder geval mee en ga de komende weken verschillende gerechten maken met ingredienten uit de Swedish Food Market.
Jij kan ook mee doen door hetzelfde te doen en jouw gerecht op Facebook of Instagram te posten met de hashtag: #IKEAfoodchallenge.
Meer informatie vind je op de website van IKEA.
Volg me op Instagram of kijk regelmatig in deze post om te zien welke gerechten ik heb gemaakt.
Voor het eerste gerecht dat ik maakte gebruikte ik de ‘Gronsaksbullar’ oftewel de groenteballetjes. Ik maakte een veganistisch gerecht dat gezond, kleurrijk en makkelijk te maken is. Met slechts vier ingredienten zet je deze heerlijke maaltijd al op tafel! Ik gebruikte volkoren couscous, verse spinazie, gegrilde puntpaprika en natuurlijk de lekkere IKEA groenteballetjes.
Het recept: bereid de couscous zoals aangegeven op de verpakking. Bak de spinazie kort in een koekenpan en meng door de couscous. Grill een zoete punt paprika kort aan beide kanten en bak de groenteballetjes enkele minuten in een koekenpan.
Als tweede gerecht gebruikte ik de rösti. Ik maakte dit verrassende brunch gerecht, want wie zegt dat je rösti alleen ‘s avonds kan eten? In combinatie met avocado en gepocheerd ei is het een voedzaam begin van de dag.
Het recept is heel simpel: bak 1 rösti aan beide kanten kort in de koekenpan. Besmeer hem met een geprakte, halve avocado en leg het gepocheerde ei er bovenop. De proteine en koolhydraten zorgen ervoor dat je genoeg energie hebt om de onderdelen van Billy en Pax in je karretje te laden. Dit ontbijt/brunch/lunch gerecht is vegetarisch en gluten vrij. Goed begin van je (klus)dag dus!
Mijn derde recept is deze ‘courgetti’ (spaghetti van courgette) met champignons, de groenteballetjes van IKEA en een zelfgemaakte blauwe kaassaus. Dit gerecht is vegetarisch, glutenvrij, gezond en makkelijk. Als je veganistisch eet, laat je de kaassaus achterwege.
Met een spiraalsnijder maak je dunne repen van de courgette. Je kan ze rauw eten, maar ik heb ze 2 minuutjes gekookt. Snijd een handjevol champignons in plakjes en bak ze kort. Bak ook de groenteballetjes kort in een koekenpan.
Voor de blauwe kaassaus verwarmde ik een half bekertje demi creme fraiche en verbrokkelde er wat blauwe kaas van de Swedisch Food Market van IKEA door.
Mijn vierde gerecht dat ik heb gemaakt met producten van de Swedish Food Market is een Viking Burger! Normaal eet ik eigenlijk geen vlees, maar bij deze Viking Burger kon een runderhamburger niet ontbreken. Ik heb in plaats van een broodje 2 rösti’s gebruikt. Verder heb ik wat champignons kort gebakken en een rode ui compote gemaakt door 2 rode uitjes kort te stoven met wat rode wijn azijn. Deze stoere viking burger heeft veel smaak doordat ik de burger heb belegd met de blauwe kaas van Ikea.
Tot nu toe had ik de ‘pannkakor’, oftewel pannenkoeken, nog niet gebruikt. Ik besloot om voor een verrassende twist te gaan en ze niet als zoet ontbijt te gebruiken, maar als hartig diner. Deze pannenkoekentaart is een feest op tafel. Hij is kleurrijk en gezond. Deze taart is voor 2 grote eters, maar je kan natuurlijk gewoon door stapelen als je meer eters hebt! Het fijne aan de pannenkoeken is dat je ze in de vriezer kan bewaren, en alleen het aantal hoeft te ontdooien dat je gaat gebruiken. Ik heb 4 pannenkoeken gebruikt. Verder heb ik zo’n 400 gram boerenkool gebakken, en daar twee gesneden bosuitjes door gemengd. Voor de witte laag heb ik een half potje sour cream gemengd met 100gram geitenkaas. Smeer de 4 pannenkoeken in met het geitenkaasmengsel en leg daarop een laag boerenkool. Ik heb elke boerenkool laag bedekt met plakken gerookte zalm (lax). Stapel het op en leg de bovenste pannenkoek met de geitenkaas kant bovenop. Zet dit zo’n 5 minuten in een voorverwarmde oven van 180graden.
Soms verras ik mezelf met gekke combinaties. In dit geval maakte ik een Nederlands-Marokkaans fusion gerecht. Dit gerecht met couscous en boerenkool is vegetarisch, veganistisch en vol vezels en antioxidanten. Heel gezond dus!
Voor 4 personen bakte ik 300 gram boerenkool voor enkele minuten, daarna voegde ik er 200 gram volkoren couscous en 50 gram rozijnen aan toe. Ik overgoot dit met 600 ml groente bouillon en bracht het aan de kook. Toen haalde ik de pan van het vuur en liet het 5-10 minuten staan met de deksel erop. In die tijd bakte ik 20 groenteballetjes van de Swedisch Food Market van Ikea. Eventueel kan je zout en peper toevoegen, maar ik vond het gerecht al erg smaakvol zonder de kruiden!