10 plekken voor Cultuurliefhebbers in Tilburg

Cultuurliefhebbers kunnen hun hart ophalen in mijn thuisstad Tilburg. Tilburg is een ‘Stad van Makers’, je vindt hier alle grote kunstopleidingen en die studenten en professionals zorgen ervoor dat er genoeg te beleven valt op cultureel gebied. Of je nou van theater, muziek of musea houdt; je kan ervoor terecht in Tilburg. Op deze pagina deel ik 10 plekken voor cultuurliefhebbers in Tilburg.

Poppodium 013

Poppodium 013, vernoemd naar het netnummer van Tilburg, is een muziekpodium met een grote en een kleine zaal. Er staan ontzettend vaak grote namen. Soms populaire artiesten en ook vaak de artiesten die minder mainstream zijn. Je vindt Poppodium 013 aan de rand van het centrum. Een restaurant vinden in de buurt van Poppodium 013 is dan ook geen probleem. Op de Korte Heuvel, de straat die uitkomt bij Poppodium 013, vind je genoeg lekkere restaurantjes.

Cincecitta

Cinecitta is de oudste bioscoop van Nederland, en die vind je dus gewoon in Tilburg. Al meer dan 100 jaar vertoont Cinecitta arthouse films in hun mooie zalen. Er zit ook een mooi restaurant bij waar je vooraf of naderhand kan eten. Cinecitta is aangesloten bij de Europese alliantie van Green Cinemas. Green Cinema is een keurmerk dat bioscopen en filmtheaters kunnen krijgen voor hun beleid omtrent duurzaamheid. Cinecitta heeft onder andere een groot aantal zonnepanelen om zoveel mogelijk groene stroom op te wekken.

Schouwburg Tilburg

Deze prachtige zaal is de grote zaal van de Tilburgse Schouwburg. Hier staat elk jaar een diverse programmering; van cabaretiers tot musicals. Naast deze grote zaal hebben ze ook nog de Studiozaal waar een kleinere en meer intieme setting is. De Schouwburg van Tilburg is erg betrokken bij de stad en zet zich onder andere in voor cultuureducatie en talentontwikkeling.

Concertzaal Tilburg

Zelfs als er geen muziek te horen is, is de concertzaal van Tilburg de moeite waard om te bezoeken. Kijk eens naar de prachtige belichting in de zaal. De ruimte zelf heeft witte, golvende vormen, en Peter Struycken heeft eigenlijk een tweeledig lichtkunstwerk gemaakt voor in de zaal. Je ziet de wandverlichting die bijna pastelkleurig is en de tl-verlichting aan het plafond met een grafische structuur. Wat grappig is, is dat de combinatie van de rood, geel, groen en blauwe verlichting samen wit licht geeft.
Naast de prachtige belichting is er ook een goede muziekprogrammering met veel aandacht voor klassieke muziek, maar ook meer moderne programmering.

Museum De Pont

De Pont is een museum voor moderne kunst dat gehuisvest is in een voormalige wolfabriek. Ze hebben een uitgebreide eigen collectie en wisselende tijdelijke tentoonstellingen. Een van mijn favorieten werken bij museum De Pont is al jaren in de collectie, het is een werk van de Brits-Indiase kunstenaar Anish Kapoor waarbij je een zwarte cirkel op de vloer ziet. En hoe vaak ik hem ook al heb gezien, ik weet nog steeds niet of het een diep gat is, een ondiep gat, of gewoon een rond stuk stof op de vloer.

Textielmuseum

Tilburg bestond slechts uit een handjevol boerderijen voordat de textielindustrie er opbloeide. Toen werd Tilburg een echte ‘wolstad’. Er stonden tientallen fabrieken, honderden arbeidershuisjes en enkele villa’s voor de fabrieksdirecteuren. Alhoewel de textielindustrie inmiddels veelal verplaatst is naar andere landen, laat het Textielmuseum de geschiedenis weer herleven. In het museum leer je alles over hoe de textielfabrieken werkten. Er staan veel oude weefgetouwen en zelfs een oude stoommachine. Naast deze focus op de geschiedenis, zijn er veel wisselende tentoonstellingen over de moderne textielindustrie.

PaRaDoX

PaRaDoX is het podium voor jazzliefhebbers en het belangrijkste jazzpodium van zuid Nederland. PaRaDoX in Tilburg opende haar deuren in het huidige pand in het centrum in 1985. Het concertprogramma bij PaRaDoX bestaat uit nationale en internationale topartiesten. Zowel gevestigde namen als nieuwe ontdekkingen. Je ziet er jazzconcerten in de breedste zin van het woord: van moderne jazz tot combinaties van jazz met pop, funk, hiphop, wereldmuziek, blues en klassiek.

Natuurmuseum Brabant

Een cultureel dagje uit met de kinderen? Ga dan naar Natuurmuseum Brabant! Recht tegenover het trein- en busstation dus ideaal als je afspreekt met mensen die niet uit Tilburg komen. Het Natuurmuseum is een echt familiemuseum dat zich richt op natuur en dier, en legt daarbij ook de link naar de mens. Er zijn vaste en tijdelijke tentoonstellingen en er worden ook regelmatig activiteiten georganiseerd. Mijn tip: ze laten elk zien de beste foto’s van de Comedy Wildlife Awards zien. Grappige foto’s uit het dierenrijk.

De NWE Vorst

De NWE Vorst is een klein theater in een historische villa in de Tilburgse binnenstad. Je zit dicht op de acteurs en de dansers dus je hebt een toffe, intieme ervaring. Er wordt ruimte gegeven aan opkomend talent en er is een gezellige bar voor een drankje na afloop. Ze organiseren regelmatig toffe events zoals een buitenbioscoop in de zomer, en een driegangendiner elke donderdag.

Doloris Meta Maze

Een van de meest exclusieve ervaringen in de stad, wat zeg ik, in de wereld! Het Meta Maze van Doloris is een unieke ervaring waarbij je in een andere wereld terecht lijkt te komen. Het is een doolhof, maar de uitgang vinden is niet het belangrijkste doel. Het doel is om je onder te dompelen in de magische kunstenaarswereld. Omdat het een mooie verrassing hoort te zijn (en omdat je je telefoon niet mee mag nemen) zijn er geen foto’s van binnen te vinden. Je moet het dus echt zelf gaan ervaren!

Klik hier voor mijn tips voor Tilburg on a budget.

Article Categories:
Europe · Travel

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Don't Miss! random posts ..

Anne Travel Foodie