Ambachtelijke Brabantse Kloosterproducten

In mijn provincie Noord Brabant worden heel veel ambachtelijke Brabantse kloosterproducten gemaakt. Producten van hoge kwaliteit die vaak op traditionele wijze en met biologische ingrediënten worden gemaakt. Op deze pagina laat ik je kennis maken met een aantal van deze ambachtelijke Brabantse kloosterproducten. Ik vertel je meer over de achtergrond, het proces en natuurlijk ook waar je ze kan proeven.

Brabants Kloosterleven

Brabant is een provincie met een rijke Kloosterhistorie. Er zijn maar liefst 450 kloosters in Brabant. De meeste daarvan worden niet meer bewoond maar zijn in gebruik als bijvoorbeeld restaurants of woningen. Maar er zijn ook nog een flink aantal kloosters in Noord-Brabant waar kloosterlingen leven, gasten welkom zijn en ambachtelijke producten worden gemaakt. Het is ontzettend leuk om deze kloosters te bezoeken, een rondleiding te volgen en huisgemaakte producten te kopen in hun winkels. Daarom deel ik op deze pagina een aantal van deze Brabantse kloosters en hun producten. De producten worden op ambachtelijke wijze gemaakt, in rust en vrijwel geheel biologisch. Je proeft dit terug in de producten. Ze zijn van hoge kwaliteit . Dus bezoek de Brabantse kloosters vooral en laat je verrassen door de hoge kwaliteit van de producten.

Abdij Koningshoeven, Tilburg

De Koningshoeven Abdij, volledig ‘Abdij Onze Lieve Vrouw van Koningshoeven’, kan je vinden in Berkel-Enschot, tegen Tilburg aan. Ik woon op fietsafstand van de Koningshoven Abdij dus ik ben er regelmatig te vinden. De Abdij Koningshoeven staat vooral bekend vanwege zijn bier. Hier wordt al jaren het La Trappe bier gebrouwen, een van de weinigen trappistenbieren in Nederland. Het La Trappe trappistenbier wordt over de hele wereld verkocht en ook in Nederland vind je het in veel restaurants, supermarkten en slijterijen.
Je kan bij de Abdij Koningshoeven in Tilburg een rondleiding doen en er is ook een ‘Proeflokaal’. Bij het Proeflokaal kan je lekker lunchen of borrelen met producten die grotendeels bij de abdij worden gemaakt. Vooral met mooi weer is het hier heerlijk met een ruim terras op een rustige plek net buiten de stad.
Er is ook een Kloosterwinkel waar je de producten kan kopen.
Naast het La Trappe bier zijn er nog veel meer ambachtelijke Brabantse kloosterproducten die bij de Abdij Koningshoeven worden gemaakt. Zo wordt van het bierborstel brood gemaakt en hebben ze ook kazen waar ze het bier aan hebben toegevoegd. Maar ze hebben ook chocola, brood, honing en jam. De chocoladetrufffels die je hierboven ziet zijn gemaakt met chocola van Abdij Koningshoeven.

Abdij Maria Toevlucht, Zundert

De Abdij Maria Toevlucht in Zundert (onder Breda en Roosendaal) is ook een goede plek om te bezoeken voor ambachtelijke Brabantse kloosterproducten. Je kan hier namelijk ook terecht voor heerlijk trappistenbier. Samen met de La Trappe bieren zijn dit de enige trappistenbieren die in Nederland worden gebrouwen. Brouwerij De Kievit brouwt het Trappistenbier met unieke kruidenmelanges die die bieren het speciale kenmerkende karakter geven. Het trappistenbier de Zundert 10 is bekroond met goud op de Dutch Beer Challenge en mag zich daarmee het beste zware en donkere bier van Nederland noemen.
Naast hun bieren verkopen ze ook honing uit eigen imkerij bij de abdijwinkel.

Klooster Sint-Josephberg, Megen

Bij het klooster Sint-Josephberg in Megen vind je de Zusters Clarissen. Megen ligt in het noordoosten van Brabant, boven Oss. Klooster Sint-Josephberg  is het oudste nog bewoonde clarissenklooster van Nederland. In de achttiende eeuw zetten de Zusters in Megen een brouwerij, een bakkerij en een moestuin op voor hun eigen levensonderhoud. Vanaf 1766 bakten ze ook hosties, en dat doen ze nog steeds. Ze worden ook wel de ‘Vegetarische Zusters’ genoemd. Ze eten namelijk zelf vlees- en visvrij in het klooster, en ook al hun producten zijn vegetarisch. Ze maken voornamelijk zoete jams en hartige spreads. Zo hebben ze een ‘vrolijke groentespread’, rabarberjam en courgettejam. Ze hebben ook kruidenthee met kruiden uit eigen tuin.

Klooster Sint Catharinadal, Oosterhout

Dat ambachtelijke Brabantse kloosterproducten zeer geschikt zijn voor levensgenieters, snapten jullie misschien al. En de zusters Norbertinessen van het Sint Catharinadal klooster in Oosterhout bevestigen dat nogmaals. Zij hebben namelijk hun eigen wijngaard! De druivensoorten in hun wijngaard zijn: Chardonnay, Pinot Gris, Pinot Blanc, Pinot Noir, Auxerrois en Gamay. Van deze druiven maken ze voornamelijk witte wijnen. De Pinot Noir en Gamay worden gebruikt voor een licht gekleurde Rosé. De wijngaard van het Sint-Catharinadal is maar liefst 7,5 hectare groot (zo’n tien voetbalvelden). Je kan de wijn proeven op het domein en hem kopen in hun kloosterwinkel. Je kan een rondleiding of wijnproeverij boeken waarbij je meer te weten komt over de wijnen, het proces en de smaken. Je vindt het Klooster Sint-Catharinadal in Oosterhout, boven Breda.

Brabants Kloosterpad

De meeste Brabantse kloosters waar nog broeders en zusters aanwezig zijn, liggen in het oosten van de provincie. Speciaal voor het Kloosterjaar 2021 is een 330 kilometer lang wandelpad samengesteld. Het pad genaamd Ons Kloosterpad is sinds 1 mei 2021 te bewandelen. Het is een wandelpad van 330 kilometer langs ongeveer 50 (voormalige) kloosters en abdijen in het midden en oosten van Brabant. Ons Kloosterpad is opgedeeld in 15 etappes, variërend van 16,5 tot 28 kilometer. De tocht kan worden gelopen in deze vijftien etappes, van klooster naar klooster. Er is ook een bindboek uitgebracht met meer informatie over de kloosters en hun producten. Klik hier voor meer informatie over Ons Kloosterpad.

Op 19 September organiseert Brabants Kloosterleven een picknick lunch waarbij je verschillende ambachtelijke Brabantse kloosterproducten kan proeven. De picknick is samengesteld in samenwerking met fooddesigner Katja Gruijters. Klik hier voor meer informatie. Ik was begin juni bij een soortgelijke picknick aanwezig bij het Emmausklooster in Velp, daar maakte ik de foto’s van deze pagina.

Klik hier voor mijn bucket-list voor een zomer in Brabant.

Article Categories:
Review

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Don't Miss! random posts ..

Anne Travel Foodie