Bucket-list voor zomer in Brabant

Scroll down for the English summary.

Deze zomer zal anders worden dan andere, waarschijnlijk heb je nog geen zomervakantie geboekt en was je vakantie van het voorjaar geannuleerd. Grote kans dat we deze zomer in eigen land doorbrengen. Gelukkig woon ik in Brabant en zijn daar allerlei heerlijke plekken waar je naar toe kan. Voor iedereen in Nederland deel ik deze bucket-list voor zomer in Brabant met al mijn favoriete plekjes. Alle plekken op deze lijst zijn heerlijk om naar toe te gaan op een zonnige dag en Corona proof. De terrasjes in deze blog zijn uiteraard vanaf 1 juni pas geopend. Ik heb de bucket-list van west- naar oost-Brabant gerangschikt, zodat deze lijst ook heel geschikt is voor een road-trip in Brabant.

Oudste Hotel van Nederland

Een nachtje weg in eigen land? Dan wil je naar een heel bijzonder hotel. In West-Brabant staat het oudste hotel van Nederland! Hotel de Draak in Bergen om Zoom bestaat al meer dan 600 jaar! Je kan ondanks de Corona maatregelen gewoon een kamer boeken bij Hotel de Draak omdat ze zich aan de richtlijnen van het RIVM houden. Alleen hun restaurant Hemingway gaat pas 1 juni weer open voor hotelgasten. Niet getreurd als je voor die tijd al een kamer wil boeken; ze serveren indien gewenst ontbijt, lunch en diner op de kamer voor je.
Klik hier om je kamer te boeken bij Hotel de Draak.

Willemstad

Willemstad is een klein historisch stadje in het Noord-Westelijke puntje van Brabant. Deze vestingstad is heerlijk om doorheen te slenteren en als je een terrasje pakt bij de binnenhaven heb je het gevoel dat je in Zuid-Frankrijk zit. Er zijn verschillende forten waar je naar toe en omheen kan lopen, en het is ook erg leuk om Willemstad per fiets te ontdekken.

Nationaal Park De Biesbosch

Mijn ouders hebben altijd een zeilbootje gehad dus ik ben zo’n beetje opgegroeid in de Biesbosch. Ook nu ik al jaren niet meer thuis woon ga ik nog steeds graag een dagje zeilen met mijn vader. Zijn boot ligt in Jachthaven Biesbosch in Drimmelen en daar kan je ook bootjes huren bij Drima. Ze verhuren zowel sloepen als kajuitbootjes, dus er is voor ieder wat wils. Als je de haven uitvaart, vaar je zo de Biesbosch in. Het is daar een oase van rust en natuur met genoeg plekjes waar je even voor anker kan gaan om een picknick of wandeling op een van de vele eilandjes te maken. Bovendien zijn er bevers en zee-arends, dus wellicht zie een van deze bijzonderen dieren. Bij terugkomst in de jachthaven kan je heerlijk eten met uitzicht over het water bij More-itz.

Valkenberg Park

Het Valkenberg Park in Breda verbindt als het ware het stadscentrum met het centraal station. Als je met de trein naar Breda gaat, kan je dus eigenlijk niet om dit park heen. Maar dat wil je waarschijnlijk ook niet, want het is een heerlijk park. Voldoende zonnige plekken maar ook voldoende schaduw, meanderende wandelpaden en een mooie fontein.

Loonse en Drunense Duinen

Omdat ik ben opgegroeid met de Loonse en Drunense Duinen om de hoek, wist ik niet hoe speciaal dit gebied is. Totdat een vriend uit Engeland een tijdje in Amsterdam verbleef en hij vooral de stad wilde verlaten om naar de Loonse en Drunense Duinen te gaan. Sinds dat ik hem er rondleidde neem ik vaak buitenlandse vrienden er mee naar toe. Het is een uniek natuurgebied met vooral veel zand maar ook bos en heide. Het is een van de grootste zandverstuivingen van West-Europa. Ik vind het heerlijk om lekker te gaan wandelen en op het eind mezelf te belonen met een terrasje bij cafe-restaurant Bosch en Duin. Kom hier trouwens vooral nog eens terug in de herfst en lente, het is prachtig om de seizoensverschillen te zien.

Piushaven

Ik woon zelf in Tilburg en ben zo blij dat we vorig jaar een huis hebben gekocht dat om de hoek ligt van de Piushaven! Zomer in eigen stad doorbrengen is geen straf als je dit heerlijke gebied op loopafstand hebt. De laatste jaren opende er allerlei restaurants aan de Piushaven waardoor het nu een levendig gebied is. Bovendien is er een wandelpad om het water heen, en zijn er verschillende steigers en grasveldjes waar je heerlijk kan relaxen. Je kan waterfietsen huren bij Aquafun4you en SUP boarden bij Movonne.
En extra leuk: je kan bij mij een picknick pakket bestellen voor je dagen bij de Piushaven.

Moerenburg

Grenzend aan de Piushaven en op loopafstand van het centrum van Tilburg vind je Moerenburg. Moerenburg is een prachtig en divers natuurgebied aan de rand van de stad. Minstens een keer per week ga ik hier een rondje hardlopen en op zonnige dagen ga ik hier graag wandelen. Ik heb inmiddels ontdekt dat een klein rondje zo’n 5 kilometer is en een grotere ronde zo’n 7,5 kilometer. Perfect voor een heerlijke wandeling dus! Je kan mijn picknick pakket meenemen maar je kan je wandeling ook afsluiten met een terrasje bij Cafe Zomerlust waarbij je uitkijkt over Moerenburg.

Heusden

Net als Willemstad is ook Heusden een vestingstad. In de 12e eeuw werd Kasteel Heusden gebouwd (waar je nu nog de overblijfselen van kan zien) en het stadje werd hier omheen gebouwd. Tegenwoordig is Heusden (ten Noord-Westen van Den Bosch) een prachtig stadje vol terrasjes en oude straatjes. Kijk de boten binnenvaren in de haven, eet een heerlijk ijsje, of ga op de foto met een van de oude kanonnen. Heusden is een perfecte bestemming voor een dagje weg in eigen land.

Landgoed Huize Bergen

Wat kan je heerlijk tot rust komen tijdens een verblijf bij Landgoed Huize Bergen in Vught, vlakbij Den Bosch. Onze ruime hotelkamer met botanische touch was prachtig en het landgoed er omheen was heerlijk om te wandelen. En wat helemaal handig is, is dat je ook kan lunchen, borrelen en dineren bij Landgoed Huize Bergen. Je hoeft het terrein dus eigenlijk niet af om een perfecte mini-vakantie in Brabant te hebben. Vanaf 1 juni is Landgoed Huize Bergen weer open. Klik hier om je kamer te reserveren.

Binnendieze

© Twycer / www.twycer.nl

Door het historische stadscentrum van Den Bosch stroomt een kalm water genaamd de Binnendieze. Als je de speur- en lekkernijenwandeling in Den Bosch maakt, dan start je bij het beginpunt van de Binnendieze. Je kan daar opstappen voor een vaartocht over de Binnendieze. Je leert dan in een uurtje alles over dit water in Den Bosch en verschillende feitjes over de stad. De stad ziet er vanaf het water heel anders uit en het is heerlijk verkoelend op een warme zomerdag. Wat ik zelf bijzonder vond is dat je voor een deel onder de stad doorvaart. Ook leuk: de door Jeroen Bosch geinspireerde beelden die je tijdens de vaartocht ziet.
Klik hier om je tickets voor de rondvaart te reserveren.

Nuenen

Wist je dat een van de bekendste schilders ter wereld uit Brabant komt? Vincent van Gogh is geboren in het Brabantse Zundert, ging naar school in Tilburg en woonde later bij zijn ouders in Nuenen. Het is in Nuenen, waar zijn vader dominee was, waar hij zijn beroemde Aardappeleters schilderde. Alles in Nuenen ademt Van Gogh. Er zijn straten naar hem vernoemd, beelden voor hem gemaakt en een aantal van zijn werken komt in Nuenen tot leven. Voor elke kunstliefhebber is een dagje Nuenen een aanrader deze zomer. Bezoek zijn ouderlijk huis op Berg 26 en loop vooral even langs het Van Gogh kerkje.

Mijn eigen bucket-list

Nu ik al mijn tips voor jullie bucket-list voor een zomer in Brabant heb gedeeld, is het misschien ook leuk om te vermelden dat ik zelf ook nog wat dingen op mijn Brabantse bucket-list heb staan. Zo wil ik nog heel graag Schotse Hooglanders spotten in natuurgebied Huis ter Heide. Ik heb daar laatst een mooie wandeling gemaakt maar toen helaas geen Schotse Hooglanders gezien. Het lijkt me erg tof om deze runderen met hun lange vacht te fotograferen.
En nu ik deze zomer waarschijnlijk niet naar het buitenland zal gaan, lijkt het me ook tof om weer eens op een unieke plek in Brabant te overnachten. Zo weet ik dat je in Moergestel huisjes hebt met een prive spa die je kan huren. Dat klinkt mij als muziek in de oren!

English Summary

Now that we probably have to spend the summer in the Netherlands, I created the ultimate bucket-list for Brabant for this summer. Here are my tips for my province Brabant:
* Oldest Hotel of the Netherlands.
Stay in Hotel de Draak in Bergen op Zoom, with over 600 years of age the oldest Hotel in the Netherlands.
* Willemstad.
This small historical town is great to stroll or cycle around in. Walk around the forts or have a drink with a view over the harbor.
* Biesbosch.
National Park De Biesbosch is great for a day trip on the water. Rent a small boat and enjoy the nature. You might even spot some beavers.
* Valkenberg Park.
This park, right in between the central station and the city center of Breda, is a great spot for a short walk or a picnic.
* Loonse en Drunense Duinen
These dunes are one of the biggest sand drifts in Europe and great for a long walk.
* Piushaven.
I live right around the corner of the lively Piushaven harbor. You can have dinner at one of the many restaurants or order my picnic lunch to enjoy next to the water.
* Moerenburg.
Just outside the city center of Tilburg and next to the Piushaven is nature area Moerenburg. You can do a nice 5 or 7.5km walk and end with a beer at Cafe Zomerlust.
* Heusden.
Heusden is a small historical town North-West of Den Bosch. Great for a walk and a delicious ice-cream.
* Landgoed Huize Bergen.
This hotel with restaurant in Vught (close to Den Bosch), is perfect for a stay-cation.
* Binnendieze.
The Binnendieze is a water in Den Bosch. You can take a boat trip and learn more about the history of the city.
* Nuenen.
The famous painter Vincent van Gogh was born in Brabant. He lived in Nuenen (East of Eindhoven) for a while. It was there where he painted the Potato Eaters. Nuenen is a nice town to visit and to discover more about Van Gogh.

Klik hier voor al mijn blogs over Brabant.

Article Categories:
Europe · Travel

Comments

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Don't Miss! random posts ..

Anne Travel Foodie