Dit zijn de Michelinsterren voor Brabant in 2019

Vandaag werd de Michelingids voor 2019 gepresenteerd en daar hoort ook bij dat bekend wordt gemaakt welke nieuwe restaurants een ster krijgen. Als Brabantse was ik natuurlijk vooral benieuwd naar de Michelinsterren voor Brabant in 2019. Ik keek in spanning mee welke restaurants in Brabant hun ster(ren) hebben behouden en of er Brabantse restaurants zijn die voor het eerst een Michelinster hebben gekregen?

Het bleek een mooie dag te zijn voor de provincie Brabant, die overigens net hun jaar als European Region of Gastronomy afgerond heeft. Er werden maar liefst 4 nieuwe Michelinsterren uitgereikt aan restaurants in Brabant. Daarmee zijn we meteen de provincie met de meeste nieuwe 1 sterren restaurants. Er werden 12 nieuwe sterren in totaal uitgedeeld, waar van dus 4 in Brabant, 3 in Noord Holland en 5 in overige provincies.


Wat ik zelf het leukste nieuws vond is dat mijn woonplaats Tilburg vanaf vandaag voor het eerst in de geschiedenis een sterrenrestaurant heeft. Alhoewel het de zesde stad van Nederland is, wilde het hier nog niet lukken met de sterrenzaken. Maar vanaf vandaag is daar verandering in gekomen: Restaurant Monarh in Tilburg heeft een Michelin ster gekregen! Chef-kok Paul Kappe en zijn team hebben afgelopen vier jaar enorm hard gewerkt en ze zijn, wat mij betreft, terecht eigenaar van deze ster geworden.

Ook Oonivoo in Uden kreeg zijn eerste Michelinster. Oonivoo staat vooral bekend om zijn mooie combinaties van wijn en spijs. Een paradijs voor wijnliefhebbers waarbij elk glas perfect past bij het gerecht.

Sint Willebrord, een dorp tussen Breda en Roosendaal in kreeg ook zijn eerste Michelin ster vandaag voor Restaurant O & O. Dit restaurant bestaat al sinds 1982 en serveert Oriëntaalse gerechten uit landen als Singapore, Thailand, Maleisië en Japan. Deze smaken worden gecombineerd met bereidingswijzen uit de Franse keuken en zo krijg je heerlijke fusion gerechten.

De vierde nieuwe ster in Brabant is voor Restaurant DeRozario in Helmond, vlakbij Eindhoven. Vernoemd naar chefkok Jermain DeRozario serveren ze erg originele en creatieve gerechten bij DeRozario. Jermain leerde het vak overigens bij De Lindehof in Nuenen, die zijn twee Michelinsterren mag houden komend jaar.

Brabant verloor overigens ook twee sterren; Cordial in Oss en Avant-Garde van Groeninge in Eindhoven moesten hun ster inleveren. Daar staat tegenover dat Restaurant Flicka in Kerkdriel zijn eerste Michelinster heeft gekregen, en alhoewel Kerkdriel officieel in Gelderland ligt is het op een steenworp afstand van Den Bosch en voor Brabanders dus goed bereikbaar.

Hieronder zie je de complete lijst van Brabantse restaurants met een Michelin ster.


Foto genomen bij Restaurant de Zwaan, Etten-Leur. 

Michelinsterren Brabant 2019
2 Michelin sterren:
Heeze    – Tribeca
Nuenen – De Lindehof
Waalre  – De Treeswijkhoeve

1 Michelin ster:
Breda          – Wolfslaar
Den Bosch – Noble
Den Bosch – Sense
Eindhoven – Zarzo
Eindhoven – Karpendonkse Hoeve
Eindhoven – Wiesen
Etten-Leur – De Zwaan
Helmond   – DeRozario
Sint-Oedenrode – Wollerich
Sint Willebrord – O & O
Tilburg      – Monarh
Uden         – Oonivoo
Vught        – De Heer Kocken
Wouw       – Mijn Keuken


Foto genomen bij Restaurant De Lindehof, Nuenen. 

In totaal zijn er 20 Michelinsterren in Brabant, verdeeld over 17 restaurants. Daarmee is Brabant, op Noord-Holland na de provincie met de meeste sterrenrestaurants.

Klik hier om te lezen hoe drie Michelinsterren chefs uit Brabant samen koken bij Chefs on Tour. 

Schrijf je in voor mijn maandelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven:


 

Klik hier voor de Michelinsterren in Brabant in 2021

Comments

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Don't Miss! random posts ..

Anne Travel Foodie