Op de basilicumvelden van Grand’Italia

Ik was uitgenodigd door Grand’Italia om een kijkje te nemen op hun basilicumvelden in Italië. Op deze velden vlakbij de stad Parma, groeit de basilicum die Grand’Italia gebruikt voor hun groene pesto. Samen met een aantal andere food bloggers mochten we de basilicumvelden bezoeken, onze eigen basilicum plukken, en een ritje maken op de oogstmachine. Op deze pagina vertel ik je alles over hoe de basilicum van Grand’Italia groeit, hoe het verwerkt wordt en waarom deze pesto een duurzame keuze is.

De basilicumvelden van Giuseppe

Bovenaan deze pagina staat dat ik op de basilicumvelden van Grand’Italia was, maar eigenlijk had ik moeten zeggen dat het de basilicumvelden van Giuseppe Bonati was. Giuseppe is namelijk de boer die al ruim 30 jaar de basilicum groeit en oogst. Het is een echt familiebedrijf, inmiddels helpt zijn dochter Alessia ook mee met het bedrijf en groeien de kleinkinderen van Giuseppe ook op op de boerderij.
Bonati begon in 1990 met 3.000 vierkante meter, maar inmiddels heeft hij meer dan 60 hectare basilicumvelden. Hij behoort tot de top drie van Europese producenten, en hij is echt een pionier in agrarische technieken. Andere boeren komen vaak langs bij Giuseppe voor inspiratie.

Pesto alla Genovese

Pesto komt oorspronkelijk uit de stad Genua, in het Italiaans heet het Genova. Vandaar de naam ‘Pesto alla Genovese’. Genua ligt in de Italiaanse regio Ligurië, in het Noord-Westen van Italië.
Het basilicumveld van Giuseppe Bonati ligt net achter de bergen van Ligurië, vlakbij Parma, in de streek Emilia–Romagna. Omdat deze regio achter de bergen ligt, heb je een minder sterke wind dan in Ligurië zelf. Ook is het land daar vlakker en is het klimaat dus beter om basilicum te groeien.

Emilia–Romagna is overigens ook de streek waar Modena ligt, de stad waar de Balsamico Azijn vandaan komt. Klik hier om alles te lezen over Balsamico Azijn.

ISCC PLUS certificaat

Sinds 2023 is de pesto van Grand’Italia ISCC PLUS gecertificeerd. Dit certificaat laat zien dat de boerderij van Giuseppe Bonati zich inzet voor meer biodiversiteit. Het is een internationaal certificaat om duurzaamheid te vergroten en de koolstof uitstoot te verminderen.
Alle technieken die Bonati gebruikt moeten de biodiversiteit respecteren en beschermen. Een deel van het land moet ingericht zijn voor bloemen (voor de insecten) en planten die oorspronkelijk uit die regio komen. Je moet je afval zoveel mogelijk hergebruiken en continue blijven kijken hoe je kan verbeteren. Om het certificaat te krijgen moet je de complete bevoorradingsketen dekken; van het veld tot aan de schappen van de supermarkt.
Je weet dus als je pesto koopt met het ISCC PLUS keurmerk dat het duurzaam geproduceerd is.

Van Basilicum tot pesto

Zoals gezegd heeft Giuseppe Bonati een enorm groot stuk land. Hij verdeelt elk jaar het land in vier delen. Op een deel groeit hij basilicum, op een deel tomaten, op een deel tarwe en op het vierde deel gras. Elk jaar wisselt hij de velden af, dus maar een keer per vier jaar groeit er basilicum op het betreffende stuk land. Zo raakt de bodem niet uitgeput.

De oogst van basilicum vindt in de zomer plaats; van juni tot september. De pesto van Grand’Italia wordt dus alleen in de zomermaanden gemaakt.
Als de basilicum wordt geoogst laten ze het onderste stukje staan. Na ongeveer 21 dagen is de plant weer gegroeid tot dezelfde grootte als dat hij was toen hij geoogst werd. Zo kan hetzelfde basilicumveld vier keer geoogst worden per seizoen.
De basilicum wordt altijd in de ochtend geoogst, als de dauw nog op de blaadjes zit en de temperatuur nog niet te warm is. Dan wordt de basilicum in grote bakken gedaan en worden ze besproeid met water. Zo is de temperatuurwissel niet te groot als ze de koeling ingaan. De basilicum wordt vervolgens ‘s nachts naar de fabriek gereden, zodat het koel is. De volgende ochtend wordt het verwerkt tot pesto.

Inspiratie

Ik vond het heel leuk om eens op de basilicumvelden van Grand’Italia te zijn, en wat rook het er lekker! Het was ook erg interessant om meer te weten te komen over het proces van het maken van de pesto. Ik ga er nog vaak aan denken als ik een potje Pesto alla Genovese opentrek.

Wil je nog meer te weten komen over pesto? Klik hier voor alles wat je moet weten over pesto.

Article Tags:
· · ·
Article Categories:
Review

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Don't Miss! random posts ..

Anne Travel Foodie