Pop-up restaurant Sterk Water

Ben je op zoek naar een unieke diner ervaring? Dan is pop-up restaurant Sterk Water iets voor jou. Dit reizende restaurant organiseert regelmatig bijzondere etentjes langs de prachtige Hollandse Waterlinies. In september 2023 was het pop-up restaurant een maand lang bij het Fort van Abcoude, en wij mochten deze bijzondere ervaring meemaken. Op deze pagina vertel ik je alles over pop-up restaurant Sterk Water.

Wat is een pop-up restaurant?

Een pop-up restaurant is een tijdelijk eetgelegenheid die meestal voor een beperkte periode, variërend van enkele dagen tot enkele maanden, wordt geopend. Het concept achter een pop-up restaurant is om gasten een unieke culinaire ervaring te bieden die vaak gebaseerd is op een thema, speciale keuken of innovatieve gerechten. Deze restaurants kunnen in verschillende locaties verschijnen, zoals leegstaande gebouwen, galerijen, of zelfs in de buitenlucht, en verdwijnen dan weer nadat de tijdsperiode voorbij is. Pop-up restaurants trekken vaak fijnproevers aan die op zoek zijn naar iets nieuws en spannends op het gebied van eten, en ze bieden chefs en restaurateurs de kans om te experimenteren en hun creativiteit te tonen zonder zich te hoeven binden aan een langdurige vestiging.

Klik hier voor de beste pop-up restaurants van Nederland.

Sterk Water

Sterk Water organiseert dergelijke pop-up restaurants. Ze houden hun unieke etentjes op de Hollandse Waterlinie, de verdediging van Nederland waarbij ze water gebruiken als bondgenoot. Met een bezoek aan Sterk Water ontdek, proef en luister je naar de verborgen verhalen van de forten, bunkers en kastelen gevestigd in de Waterlinie.

Je dineert niet alleen op een unieke locatie, je komt ook meer te weten over de omgeving en de geschiedenis. Het menu is ook elke editie anders, omdat ze zich steeds laten inspireren op de locatie. Het zijn gerechten met een verhaal, die op de locatie bereid worden.

Eerdere edities van Sterk Water waren bij het Muiderslot, Fort Rijnauwen en Fort bij Spijkerboor.

Sterk Water bij Fort Abcoude

In september 2023 organiseerde Sterk Water een pop-up restaurant bij Fort Abcoude. Het is het oudste fort van de Stelling van Amsterdam, het stamt uit 1885. Het Fort bij Abcoude, net onder Amsterdam, heeft een rijke historie en is het volledig gebouwd uit bakstenen. Het is het laatste fort in zijn soort en tijdens je diner ontdek je hoe Water, Mankracht, Landschap en Natuur een belangrijke rol spelen in haar verdediging.

Je verzamelt je op de avond bij een vooraf aangegeven locatie en gaat vanuit daar per trekpontje naar Fort Abcoude. Wat een unieke manier om je avond te beginnen. Je merkt meteen dat het een uniek diner gaat worden.
Vervolgens maak je een wandeling in de omgeving van het ford en krijg je uitleg over de geschiedenis en de natuur.

Dan betreed je het stenen fort en kom je langs een mooi kunstwerken, oude foto’s en kan je een kroket gemaakt van bijvangst uit de muur trekken.

Je dineert in het oude kruitmagazijn van het fort, naast de slaapvertrekken van de soldaten. Deze unieke setting creëert een raadselachtige sfeer. Het diner bestaat uit 5 gangen, elk geïnspireerd op de locatie. Elke gang staat voor een van de elementen waarmee Fort Abcoude verdedigd werd.

Het menu van pop-up restaurant Sterk Water bij Fort Abcoude

De eerste gang is geroosterde venkel met creme van artisjok, geïnspireerd op de natuur. Sterk Water koopt zoveel mogelijk lokale producten in; de venkel voor dit gerecht is speciaal voor hen gekweekt op Landgoed Vollenhoeven.

De tweede gang is pompoen met geroosterde pompoenpitten en geitenkaas. Om de Stelling van Amsterdam snel onder water te kunnen zetten, vind je er veel landbouwgrond, veehouderijen en zelfs een geitenboerderij. De geitenkaas van dit gerecht was afkomstig van die boerderij.

De derde gang is gegrilde dorade met vanille zuurkool; en voor de vegetariërs spitskool met een saus van gefermenteerde kool. Het visgerecht is uiteraard gebaseerd op het water, want zonder water geen Hollandse Waterlinie of Stelling van Amsterdam.

De vierde gang is een terrine van maishoender met een saus van kaascrakers en voor de vegetariërs een ingelegde portobello. De mannen op Fort Abcoude moesten sterk en fit zijn. Gevogelte zit vol eiwit, en past daarom perfect als hoofdgerecht van het pop-up restaurant op deze locatie.

Het dessert is een Crème brûlée. Naast alle andere verdedigingselementen die in de eerdere gangen aan bod zijn gekomen, is vuur natuurlijk ook een belangrijke.

Praktische informatie pop-up restaurant Sterk Water

Sterk Water organiseert regelmatig pop-up restaurants, vaak in het voorjaar en de nazomer. Houd de website in de gaten voor nieuwe edities, of schrijf je daar in om bericht per mail te krijgen als er een nieuwe editie bekend is gemaakt.
Sterk Water zorgt dat je sowieso beschut eet, dus ook met slecht weer kunnen de edities doorgang vinden. Maar comfortabele schoenen en niet te luchtige kleding zijn wel aan te raden, aangezien je altijd dineert op plekken die eigenlijk geen restaurant zijn.
Bij een ticket voor Sterk Water zijn een aperitief, amuse, vijf gangen, een bijpassend drank- of mocktailarrangement, tafelwater en koffie of thee inbegrepen. Ook de muzikale invulling en andere verrassingen zitten daarbij in. De prijzen verschillen per editie. Vegetarisch dineren is geen probleem, geef het aan bij je reservering.

Klik hier voor de meest Instagrammable restaurants van Amsterdam.

Article Categories:
Restaurants

Comments

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Don't Miss! random posts ..

Anne Travel Foodie