Recept Libanese Labneh

Op deze pagina deel ik het recept voor Libanese Labneh. Labneh is als een roomkaas, gemaakt van yoghurt. Ik wilde al een tijdje zelf Labneh maken maar ik had geen kaasdoek. Maar toen ik laatst de Lebanese Mezze box van Seven Shelves bestelde zat daar een ‘labneh zak’ in. Bovendien zat er ook een kookboek in waar een labneh recept in stond. Op deze pagina deel ik het recept voor Libanese Labneh en vertel ik je meer over de Libanese Mezze Box van Seven Shelves.

Seven Shelves

Seven Shelves is een webshop waar je allerlei wereldse kruiden, specerijen en andere ingrediënten kan kopen. Seven Shelves is onderdeel van Key16, die culinaire workshops, events en zelfs reizen organiseren. Tijdens de pandemie hebben ze hun culinaire inspiratie en ontmoetingen met locals als het ware in dozen gestopt. Zo zie je in de boxen ingrediënten van lokale, kleinschalige producenten waar ze zelf mee samen hebben gewerkt en wie ze willen blijven steunen tijdens de huidige omstandigheden. De culinaire boxen van Seven Shelves bieden de beste kruiden en specerijen uit die regio aan en er zit ook een recept bij zodat je meteen aan de slag kan. Er zijn verschillende boxen zoals de Spanish box en de Balkan Box.

Libanese Mezze Box

Ik ging voor de Libanese Mezze Box. Hierin zaten verschillende ingrediënten die veel gebruikt worden in de Libanese keuken zoals za’atar, sumak en sesam boter. Zoals gezegd zat er ook een ‘Labneh bag’ in waarmee jezelf Labneh kan maken. Je kan de zak overigens ook voor andere recepten gebruiken, zoals voor hangop.
In de Libanese mezze box van Seven Shelves zit niet 1 recept, maar een heel kookboek! Het boek Mezze van Barbara Massaad. In dit mooi geïllustreerde kookboek staan allerlei Libanese recepten. Ik haalde daar ook het recept voor labneh vandaan dat ik hieronder deel.

Recept Libanese Labneh

Ingredienten:
1 kg yoghurt (ik gebruikte Griekse yoghurt)
30 gram zout
1 teentje knoflook, gesnipperd
Extra virgin olijfolie
Za’atar kruiden
Brood om te dippen

Meng de yoghurt met het zout, roer goed door. Stop de yoghurt in een labneh zak of kaasdoek. Knoop de uiteindes aan elkaar en hang de zak boven een kom waarin het vocht opgevangen wordt. Ik vind het makkelijk om de zak aan de kraan te hangen en de kom in de wasbak te zetten. Doe dit de avond van te voren zodat het heel de nacht uit kan lekken.

Roer de knoflook door de labneh en doe in een kom. Besprenkel met de olijflolie en de za’atar. Serveer met Libanees platbrood of geroosterd brood.

* Let op: met dit recept maak je ongeveer 500 gram labneh. Dat is een grote portie, ideaal voor als er veel mensen op bezoek komen. Liever iets minder? Deel dan de ingrediënten door de helft.

Je vindt mijn recept voor Shakshuka wellicht ook interessant.

Article Tags:
· · · · ·
Article Categories:
Review · Snacks

Comments

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Don't Miss! random posts ..

Anne Travel Foodie