Graffiti in Tilburg, met street-art route

In mijn thuisstad Tilburg vind je super veel toffe graffiti en andere street-art. Op deze pagina deel ik mijn favoriete kunstwerken die je gewoon gratis kan bekijken in de stad. Ik heb alle werken toegevoegd aan deze Google Maps route zodat je ze allemaal makkelijk terug kan vinden. Hier vind je een overzicht van alle toffe Graffiti in Tilburg, met street-art route.
Mist er nog een werk dat jij heel tof vindt? Laat het me weten in een comment onderaan deze pagina.

Drie Kinderen

Dit werk op de Korvelseweg in Tilburg is gemaakt door mijn broer! Hij staat bekend als Sneak Art en maakt regelmatig street-art in opdracht. In een tunneltje zie je drie kindergezichten. Ze zijn gebasseerd op kinderen van ondernemers van de Korvelseweg.
Als je van de geometrische stijl van mijn broer houdt kan je ook zijn werk in de Reeshof en in de Vogeltjesbuurt bekijken. Ze staan gemarkeerd op de Google Maps route.

Octopus

Ook bij de Piushaven maar dan aan de overkant van het water, en meer richting de Piusstraat, vind je ook een street-art werk. Je ziet hier een grote octopus op de muur. De octopus heeft kookgerei vast, wat een verwijzing is naar de horeca die je bij de Piushaven kan vinden. Hij is gemaakt door Erik Veldmeijer.

Til burg 013

Op de foto zie je niet het hele werk, want het loopt rechts nog een heel stuk door. Echt de moeite om eens in het echt te bekijken dus! Op dit werk zie je allerlei iconen van Tilburg. Het bekende hoge Westpoint gebouw bijvoorbeeld, de Universiteit, de uitkijktoren en grote rits van het Spoorpark, enzovoorts. Je vindt dit werk in de Hoogvensestraat, aan de rand van het stadscentrum.

Boekenkast

De zijkant van een woning is verandert in een enorme boekenkast in de Lange Nieuwstraat. Hij is geschilderd door ‘Jan Is De Man’, artiestennaam van Jan Heinsbroek.
Fun fact: Jan Is De Man maakt in steden door heel Nederland boekenkasten en stapels boeken.

Lachend Huis

Dezelfde kunstenaar als de boekenkast maakte ook dit ‘Lachend Huis’ aan de Nieuwstraat. Door een paar ogen en een ‘kreukel’ op de zijgevel lijkt het alsof het huis tot leven is gekomen en je aankijkt. Het stukje bakstenen dat je links ziet is overigens ook geschilderd! En de vouw lijkt in de muur te zitten maar is ook door middel van verf aangebracht door ‘Jan Is De Man’.

Struisvogels

Op de hoek van de Willem II straat en het Karrespoor, op de zijgevel van Pizzabar Rijslust vind je sinds april 2021 een werk van Hiyawatty. Op de gevel zie je een graffiti werk van enorme struisvogels.

Tilburg-Topia

Dit graffiti werk is super Tilburgs! Je vindt er allerlei Tilburgse referenties op deze muurschildering, zoals een La Trappe biertje, de Piushaven, Westpoint en het reuzenrad van de kermis. Hij is gemaakt door Rubentopia. De Tilburger heeft ook een Instagram account (@tilburgtopia) waarin hij fantasiebeelden van Tilburg maakt door middel van Photoshop.

Koorddanser

Ik stond al zeker 5 minuten naar het werk van Ruben Topia te kijken en toen zag ik pas dit leuke werk. Je vindt deze koorddanser op de balk boven de ingang naar het parkeerterrein naast het werk van Ruben Topia.

Wijnschenker

Op de hoek van de Langestraat en de Wingerdhoek in de binnenstad van Tilburg (om de hoek van bovenstaand werk van Tilburgtopia), vind je dit werk van een kleuter op een hele hoge stoel. Hij schenkt een fles wijn naar beneden op de grond. De street-art is gemaakt door Collectief TecKeL en verwijst naar wijnkelders die daar vroeger in de buurt waren.

Vredesduif

Deze Vredesduif vind je in de Rankenstraat, in het dwaalgebied vlakbij koffie en smoothie bar Mr Morris. Hij is gemaakt door Erik Veldmeier (die ook de Octopus bij de Piushaven maakte) in opdracht van de gemeente. Hij staat sinds voorjaar 2020 op de muur, ter ere van 75 jaar bevrijding in Tilburg. Mooi gesymboliseerd door een vredesduif die door de muur breekt.

Wingerdhoek

En nog een werk gemaakt door Erik Veldmeier in Tilburg. Dit werk vind je in de Wingerdhoek bij de Rankenstraat, vlak achter de Nieuwlandstraat in het centrum van Tilburg. Het is een kleurrijk werk met water op de voorgrond waar je onder andere een papieren bootje en een badeendje ziet. Daarboven zie je onder andere een robot en handen met een kwast en verf.

Van Gogh fietstaxi

Deze graffiti vind je niet op een muur, maar op een fietstaxi! Dit zelfportret van Van Gogh, die tekenlessen volgde in Tilburg, rijdt dus rond door Tilburg. De grootste kans om hem te spotten is bij het Centraal Station en voor Kaldi in de Willem II straat.

Hall of Fame

Dit is denk ik, samen met de Van Gogh, de street-art in Tilburg die je het meest terug ziet op Instagram. En ik snap ook waarom; zo’n kleurrijk werk doet het natuurlijk goed op je Instagram feed! De Hall of Fame, waar je dit werk vindt, is een skate baan in de Spoorzone.

Vlaamse Gaai

Ook in de Spoorzone, om de hoek van de Hall of Fame, vind je deze enorme Vlaamse Gaai. Hij is gemaakt door Tom de Meer en hij staat op Gebouw 84 in de Spoorzone. Dit gebouw was voorheen een saai, grijs gebouw. Maar door deze mooie roze Gaai is het een echte eye-catcher geworden.

Stoom013

Nog een werk in de Spoorzone. Naast de Hall of Fame vind je een oude treinwagon die nu dienst doet als koffiezaakje genaamd Stoom013. De street-art die je er vindt is heel toepasselijk. Je ziet een mannetje in een kop koffie die ook nog eens een kop koffie op zijn hoofd heeft.

Vogels

Deze kleurrijke vogels vind je, heel toepasselijk, in de Vogeltjesbuurt. Deze week net onder de Ringbaan Zuid heet zo omdat de straatnamen allemaal naar vogels zijn vernoemd. Graffiti artiest Sneak-Art maakte daarom dit werk met verschillende vogels.

Chillende Koe

Nog een werk met dieren dat een link heeft met de locatie waar het staat; deze koe vind je in de Veestraat. Het werk heet ‘Chillende Koe’ en je ziet inderdaad een koe lekker rusten in het grasveld. Daarnaast zie je veel groen gras en blaadjes, gekleurde bloemen, vlinders en vogels.

Meisje met Uil

Dit werk wat in oktober 2020 gemaakt is, vind ik echt geweldig. Je ziet een meisje met een uil, en als een soort lint dat rondom hen beide gaat zie je ook een vrouw en een uil. Je kan dit mooie werk vinden vlak achter De Pont Museum, in de Tjeuke Timmermansstraat. Het is gemaakt door Super A.

Rentmeesterlaan

Op de Rentmeesterlaan zie je een enorm werk van Veldinho (Erik Veldmeijer). De street-art is gemaakt op de zijkant van een appartementencomplex. Het lijkt alsof de bakstenen van de muur afgebrokkeld zijn en daarachter een mooie lucht, boom en vogels tevoorschijn komen.
Leuk detail: op de ‘boom’ staat een familiewapen van de familie Grobbendonck die ooit in een Tilburgs kasteel woonden.

Koolzaadhof

Het Koolzaadhof was een grauw tunneltje maar is opgefleurd door Tom de Meer. Je vindt dit tunneltje vlakbij de Bredase weg. Ga bij het Chinese restaurant I-Pin-Ke naar links de Klaverstraat in en je vindt het tunneltje met de mooie vogels al vrij snel aan je rechterhand.

Klaverstraat

Vlakbij de vogels van het Koolzaadhof vind je ook een gaaf werk in de Klaverstraat. Het werk is gemaakt door Aziz Lessy. Je ziet een donkere muur met geometrische vormen in sprekende kleuren zoals lichtblauw, turquoise, wit en oranje.

AH XL

Op de parkeerplaats van de AH XL (voor de meeste Tilburgers nog steeds ‘de grote Albert Heijn’), vind je een grote muurschildering. Hij is in juli 2020 geplaatst door Robin Nas, artiestennaam Zenk One. Er zitten leuke verwijzingen in naar films en tv series zoals de Transformers en de Marshmallow man van Ghostbusters.

Net als in de film

Zover ik weet is het werk ‘Net als in de film’ het enige werk op deze pagina dat gemaakt is door een vrouw. Ilse Weisfelt maakte het werk met bloemen in 2021. Je kan het vinden in de Capucijnenstraat. Achter het huis waarop het werk is gemaakt zat vroeger een bioscoop, vandaar de titel.

Textielplein

Deze muurschildering van Joep van Gassel past heel goed bij Tilburg als textielstad en de straatnamen van waar het werk te vinden is. Je vindt deze street-art op het Textielplein, op de hoek met de Dessinateurstraat. Een dessinateur is een patroon ontwerper. Van Gassel maakte dit textielpatroon geinspireerd op bloemen en planten waar vroeger het pigment voor het kleuren van het textiel uit gehaald werd.

Vang je Droom

In Tilburg West, pal naast de Westermarkt heeft street-art kunstenaar Erik Veldmeijer een werk gemaakt wat de dromen van leerlingen van 5 lokalen basisscholen verbeeld. Op de flat op de hoek van de Statenlaan en Westerpark zie je een fantasiebeest met een net waar allerlei dromen van kinderen naar toe stromen. Bovenaan staat toepasselijk: Catch your Dream.

Cafe Zomerlust

Bij Cafe Zomerlust in Moerenburg aan de rand van de stad, vind je deze gave muurschildering in Art Nouveau stijl. Je ziet een vrouw tussen de bloemen met daarboven de naam van het cafe en het logo van Brand bier. Als je deze street-art route loopt, kan je hier mooi pauzeren met een hapje en een drankje.

Pucciniflat

Het is een beetje uit de richting, maar de schildering op de zijkant van de Pucciniflat in Tilburg Noord mag op dit lijstje niet ontbreken. Gemaakt ter ere van het 50 jarig bestaan van Jantje Beton, zie je een jongetje dat bellen blaast. Eronder staat een gedicht van de toen 12-jarige Bobbi Rose. Het kunstwerk is onthuld door Princes Beatrix in 2018.

Drieburcht

Picture by Gijs Franken

Ook in Tilburg Noord, vind je sportcomplex de Drieburcht. Het gebouw heeft deze prachtige muurschildering dat er bijna uitziet als een tatoage. Het is gemaakt door Belgische kunstenaar Jean-Luc Moerman.

Flavors

Ook een beetje uit de richting, maar dan niet in Tilburg Noord maar in Tilburg West. Dit werk van Johan Moorman vind je in de Kruidenbuurt in Tilburg West. Het gaat over verschillende smaken (meningen).

The Call of the Owls

Nog een mooi street-art werk in Tilburg West, in de Reeshof om precies te zijn, is The Call of the Owls. Je vindt hem op een warmte-pomp station aan de Burgemeester Baron van Voorst tot Voorstweg, bij de kruising met de Langendijk. Het werk gaat over warmte en natuur.

Spoorlaan

Aan de Spoorlaan, naast het tankstation en schuin tegenover Intermezzo, is een parkeerplaats wat een grauw en grijs stuk was. Gelukkig hebben kunstenaars Rutger Termohlen en Bjorn Simons hier een kleurrijk werk gemaakt. De muurschildering is maar liefst 45m2 en erin verwerkt zitten odes aan verschillende Tilburgse zaken zoals de Tilburgse Kermis, Moerenburg en Marietje Kessels.

Van Gogh vrouwtje

Op de zijkant van een woonhuis aan de Ringbaan Noord is een muurschildering te vinden. Het abstracte werk is een vrouw-figuur met een zonnebloem als hoofd en zonnebloemen op haar rokje. Ze houdt een gieter vast en giet daarmee water in haar voetenbadje. Dit werk is ook van Erik Veldmeijer.

Tuinstraat

Ik sluit dit overzicht van street-art in Tilburg af met twee kleine verrassingen. Dit werk is de eerste. Je vindt dit werk in de Tuinstraat, en er lopen vast tientallen mensen per dag voorbij zonder het op te merken. Ik had het zelf ook nooit gezien, maar mijn broer de street-art kunstenaar, wees me er op. Hij is te vinden op de Tuinstraat bij nr 66. We weten allebei niet wie het gemaakt heeft, dus als je meer informatie voor ons hebt dan horen we het graag in een opmerking hieronder!

Kauwgom-art

En dit is ook een leuke verrassing. Letterlijke street-art want je vindt dit kunstwerkje op straat. Waarschijnlijk is dit schilderijtje de kleinste street-art van Tilburg. Het is geschilderd op een stuk opgedroogde kauwgom tijdens de eerste editie van straatkunst festival Kaapstad. Je vindt het werk op de stoep op de Sint Josephstraat, op mijn Google Maps kaart kan je exact zien waar je moet kijken.

Wil je alle werken van deze pagina zien? Gebruik dan deze Google Maps kaart waar alle plekken op staan aangegeven.

Klik hier voor alle Instagrammable plekjes in Tilburg.

Article Tags:
· · · ·
Article Categories:
Europe · Travel

Comments

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Don't Miss! random posts ..

Anne Travel Foodie