Alles wat je moet weten over Pinot Noir

Wil je meer weten over Pinot Noir? Dan zit je hier goed. Ik neem je mee in de wereld van de wonderlijke Pinot wijn zodat jij het straks in grote lijnen kan navertellen. Wedden dat jij het ook een fantastische wijn gaat vinden?

Pinot noir en Champagne

Pinot Noir is een bekende druivensoort. Ben jij zo iemand die de naam wel kent, maar daar houdt het zowat op? Dat zal vandaag veranderen, want wist jij dat Pinot Noir enorm belangrijk is voor de productie van champagne? Ho maar! Dat is toch wel een weetje om te onthouden, nietwaar? De verhouding waarin Pinot Noir wordt gebruikt met andere druivenrassen bepaalt voor een groot deel de smaak van je glaasje bubbels. De Pinot Noir geeft een fruitige smaak van rood fruit en structuur aan het geheel.

Pinot verbouwen: geen makkelijk klusje

Pinot Noir of Spätburgunder (de benaming van de Pinot Noir druif in het Duits) wordt voornamelijk verbouwd in Frankrijk en Duitsland. Maar ook Californië en andere oorden in de VS met een koel klimaat zijn ideaal om deze wijn te maken. Pinot is niet zo evident om te verbouwen. De trossen zijn dichtbegroeid, waardoor de kans op schimmel groter is en door hun dunne schil zijn de druiven ook iets zwakker (dit zorgt ook voor minder tannines). Het vergt dus heel wat geduld en kennis om deze wijn te produceren.

Hoe sm(a)akt Pinot Noir?

We zouden bijna het allerbelangrijkste vergeten: hoe smaakt deze wijn nu echt? En ook niet onbelangrijk als je denkt om deze wijn te kopen: wat kan je er best bij eten? Hoe “smakt” een Pinot?
Pinot Noir heeft een light tot medium body. De Pinot Noir is subtiel van smaak met kruidige en fruitige aroma’s. Het is ondanks de fruittoetsen een droge wijn en is vaak erg fris en licht.  Door zijn veelzijdigheid kan je zowat alles eten met deze wijn. Maar er zijn wel enkele gerechten die prima samengaan met een Pinot Noir. Voor Pinot Noir wijnen uit de Bourgogne bijvoorbeeld, denk ik aan een Italiaanse paddenstoelenrisotto of een salade met tonijn. Het is ook een perfecte wijn bij wild zoals eend of fazant. Hou wel rekening met de intensiteit van je gerecht: zwaardere en erg volle smaken zullen het beter doen met een zwoelere Pinot Noir uit warmere gebieden zoals Zuid-Frankrijk.

Zo nu ben je een stukje wijzer geworden over Pinot.
Klik hier om je kennis over Rueda op te vijzelen.

Article Tags:
· ·
Article Categories:
Review

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Don't Miss! random posts ..

Anne Travel Foodie