De Crompouce is een echte trend in Nederland. Het begon in de zomer van 2023 op TikTok maar inmiddels zie je ze overal voorbij komen; op Instagram, bij allerlei bakkerijen en zelf op het journaal. Op deze pagina vertel ik je alles wat je moet weten over de Crompouce en deel ik een recept om het zelf te maken.
Wat is een Crompouce?
Het woord Crompouce is een samentrekking van Croissant en Tompouce. En dat is ook precies wat een Crompouce is; een combinatie van een croissant en een tompouce. Het is een croissant, opengesneden en gevuld met banketbakkersroom en besprenkeld met roze glazuur.
De combinatie van deze twee gebakjes werkt heel goed samen. Heel anders dan het bladerdeeg van de originele tompouce smaakt een croissant natuurlijk niet, en het is veel makkelijker te eten.
Wie heeft de Crompouce bedacht?
Het is niet helemaal zeker wie de Crompouce heeft bedacht. Hij werd in de zomer / het najaar van 2023 een grote hit op TikTok door Bakkerij van Maanen, een bedrijf met veel bakkerijen in het westen van het land. Maar zij waren niet de eerste die deze combinatie maakten.
Brammetje Bakery in Utrecht verkoopt al jaren de Crompouce, en maakte in 2021 voor Koningsdag zelfs een speciale Oranje Crompouce. En Bakkerij Koppejan in Meliskerke in Zeeland claimt al 30 jaar de Crompouce te verkopen en zegt zelfs ‘misschien hebben wij hem wel uitgevonden’.
Feit is sowieso dat hij dankzij Bakkerij van Maanen momenteel zo populair is geworden. De bakkerij zit zelf op TikTok en deelde daar verschillende video’s van de Crompouce.
Waar is de Crompouce te koop?
De Crompouce is sowieso te koop bij bovengenoemde Bakkerij van Maanen, die meer dan 60 winkels heeft in Nederland. Je vindt van Maanen vooral in het westen van het land. Maar sinds de Crompouce zo’n rage werd, zie je hem op steeds meer plekken verschijnen. Ik kocht hem bijvoorbeeld bij bakkerij Theo Pastoor in mijn woonplaats Tilburg. Je ziet dat ontzettend veel bakkerijen op hun Instagram en Facebook pagina’s foto’s plaatsen van hun Crompouce, dus kijk vooral even op het social media account van je plaatselijke bakker of zij hem ook verkopen.
Ik zag de Crompouce laatst ook al voorverpakt in de supermarkt liggen. Maar eerlijk gezegd zag die er niet heel lekker uit.
Mijn review van de Crompouce
Ik heb laatst zelf ook een Crompouce gekocht en uitgetest. Ik wilde natuurlijk graag weten hoe hij smaakte. Hier zie je mijn review.
Zelf Crompouces maken
Wil je zelf Crompouses maken? Dan heb je drie dingen nodig: croissants, banketbakkersroom en roze glazuur.
Je kan natuurlijk de croissants zelf maken of gebruik maken van een blik croissantdeeg uit de koeling van de supermarkt. Maar ik zou je aanraden om croissants te kopen bij de bakker. Je kan je tijd beter besteden aan het maken van echt goede banketbakkersroom. Banketbakkersroom, ook wel bekend als crème pâtissière, is een veelgebruikte vulling in verschillende gebakjes en desserts. Banketbakkersroom wordt vaak gebruikt in éclairs, tartelettes, en vele andere zoete lekkernijen. Het heeft een romige textuur en een heerlijke vanillesmaak, en het is een veelzijdige vulling voor allerlei gebakjes. Je kunt het ook aanpassen met smaken zoals chocolade of citroen voor variatie. De Crompouce wort gewoon met vanille room gemaakt, maar ik sluit niet uit dat we de komende tijd allerlei varianten voorbij gaan zien komen.
Voor de roze glazuur geldt hetzelfde als voor de croissants. Je kan natuurlijk roze glazuur in de supermarkt kopen of zelf het roze glazuur maken. Het is heel makkelijk om zelf roze glazuur te maken dus in mijn recept voor de Crompouce ga ik er vanuit dat je zelf het glazuur maakt. Maar je kan dus ook voor de kant-en-klare variant kiezen.
Recept Crompouce
Ingrediënten (voor 8 stuks):
Voor de banketbakkersroom:
- 500 ml melk
- 4 eierdooiers
- 100 gram suiker
- 40 gram maïzena (of bloem)
- 1 vanillestokje (of vanille-extract)
- Een snufje zout
Voor het glazuur:
- 125 gr poedersuiker
- ¼-½ tl bietensap of enkele druppels roze kleurstof
- 1½ -2½ el heet water
8 croissants
Bereiding:
Verwarm de melk in een pan op laag vuur. Voeg het vanillestokje toe (snijd het stokje open en schraap de zaadjes eruit) en breng de melk bijna aan de kook. Haal de pan van het vuur en laat de vanille enkele minuten trekken.
In een aparte kom klop je de eierdooiers en suiker samen tot het mengsel lichter van kleur wordt.
Voeg de maïzena (of bloem) en een snufje zout toe aan het eierdooiermengsel. Meng goed tot het glad is.
Verwijder het vanillestokje uit de warme melk en giet de melk langzaam in het eierdooiermengsel terwijl je voortdurend roert om klontjes te voorkomen.
Giet het mengsel terug in de pan en verwarm het op laag vuur. Blijf voortdurend roeren tot de banketbakkersroom indikt. Dit duurt meestal enkele minuten.
Zodra de room de gewenste dikte heeft bereikt, haal je de pan van het vuur. Als je vanille-extract gebruikt, voeg dit dan nu toe en meng goed.
Giet de banketbakkersroom in een schaal en dek deze af met plasticfolie, zorg ervoor dat de folie direct op de room ligt om een velvorming te voorkomen. Laat de room volledig afkoelen voordat je hem gebruikt als vulling voor de Crompouce.
De de banketbakkersroom in een spuitzak. Snijd de croissants open en spuit de room in de croissants.
Meng alle ingrediënten voor de glazuur. Bestrijk de croissants met de roze glazuur.
Andere variaties op de Croissant
Croissant Roll
Het is niet de eerste keer dat de croissant gebruikt wordt om er een ander gerecht van te maken. Deze zomer was de Croissant Roll al een hit op Instagram. Deze uit New York overgewaaide trend is een manier van croissantdeeg oprollen en bakken in een vorm waardoor je een rond gebakje krijgt dat je ook kan vullen.
Croffle
Een van de food trends van 2021 was de Croffle. De Croffle is een combinatie van een croissant en een wafel. Daarbij doe je de croissant onder het wafelijzer waardoor je een platte, knapperige variatie krijgt. Heerlijk om te serveren met blauwe bessen, Griekse yoghurt of vanille ijs en maple syrup.
Cruffin
Een nog oudere trend is de Cruffin. In februari 2021 deelde ik al een basisrecept voor Cruffins. Een Cruffin is een combinatie van een croissant en een muffin. Deze trend ontstond in Australie en ging via de Verenigde Staten de hele wereld over.
Je kan met Cruffins ook eindeloos variëren met verschillende vullingen en smaken. Zo maakte ik bijvoorbeeld deze Hazelnoot Chocolade Cruffins.
Je vindt mijn recept voor Raspberry Popovers vast ook heel lekker.
Pingback: The Crookie: a Croissant with Cookie Dough - Anne Travel Foodie
Pingback: All you need to know about the viral Dubai Knafeh chocolate bar from TikTok - Anne Travel Foodie
Pingback: Alles wat je moet weten over de viral Dubai Knafeh chocoladereep van TikTok - Anne Travel Foodie
Pingback: Kerstballen voor Foodies - Anne Travel Foodie