Recept vegan Irakese Kubbeh

Op deze pagina deel ik het recept voor vegan Irakese Kubbeh. Het recept komt uit het kookbook Noomi van Sara Shawkat. Het kookboek staat vol met recepten uit Irak, misschien wel de minst belichte keuken uit het Midden Oosten. Een van de gerechten is deze vegan Kubbeh. Kubbeh zijn balletjes die normaal gemaakt worden van bulgur en vlees. Maar je kan ze dus ook vegetarisch en zelfs vegan maken. Op deze pagina vertel ik je hoe je deze vegan Irakese kubbeh kan maken.

Noomi

Ik ben enorm dol op de Midden-Oosterse keuken en ken dan ook veel gerechten uit bijvoorbeeld Libanon en Israël. Maar de Irakese keuken ken ik eigenlijk nog helemaal niet goed. Sara Shakwat laat in haar kookboek Noomi deze onderbelichte keuken zien. Ze deelt allerhande gerechten uit Bagdad en de rest van Irak. Naast recepten, krijg je ook veel mee over de (eet-)cultuur van Irak. Sara leert je in haar boek de Iraakse klassiekers maar ook varianten van deze gerechten en specials. En dat alles afgewisseld met verhalen over Irakese eettradities en de culinaire rivaliteit tussen haar en haar moeder. Ze laat je kennismaken met bijzondere ingrediënten die je wellicht nog niet kent. Noomi is er daar een van. Het is gedroogde limoen en volgens Sara vormt die het hart van de Iraakse keuken.
Gelukkig staat er bij elk ingrediënt dat minder gebruikelijk is in de Nederlandse keuken, ook een alternatief dat gewoon in de supermarkt verkrijgbaar is.
Klik hier om Noomi te bestellen.

Sara Shawkat deelt in Noomi een recept voor Kubbeh met lamsgehakt, maar ook een vegan versie met bulgur. Kubbeh wordt in andere landen ookwel Kibbeh of Kibbe genoemd. Maar hoe je het ook schrijft, het zijn altijd balletjes en over het algemeen gemaakt van gehakt vlees, bulgur en kruiden. Lees snel verder voor het recept voor vegan Irakese Kubbeh.

Recept vegan Irakese Kubbeh

Ingrediënten:

VOOR DE KORST
250 g gereesh of fijne harde tarwegriesmeel
250 g fijne bulgur
2 theel. komijnzaad, geroosterd en fijngemalen

VOOR DE VULLING
40 g barberry’s of 80 g gezoete, gedroogde cranberry’s
6 eetl. olijfolie
1 ui, gesnipperd
50 g wortel, in kleine blokjes van 0,5 cm
3 knoflooktenen, geperst
50 g doperwten
75 g maiskorrels, uit blik
80 g verse peterselie, blad en stengels fijngesneden
1 theel. Arabische zevenkruidenpoeder, zelfgemaakt of van de supermarkt
1 theel. kurkuma
2 theel. zwarte peper, fijngemalen
2 theel. zout + extra, naar smaak
50 g walnoten, medium gehakt (niet grof, niet fijn) 
4 eetl. ghee of plantaardige boter, op kamertemperatuur
keukenzout
neutrale olie om in te frituren + extra om mee in te vetten

extra nodig plasticfolie of plastic zak

1 Meng de gereesh, de bulgur en komijn door elkaar. Voeg 250 milliliter lauw water toe en wrijf het in tot de bulgur-griesmeelmix het meeste vocht heeft opgenomen. Dek het deeg af met plasticfolie en laat 1 uur staan op een warme plek.

2 Week de barberry’s minstens 15 minuten in 1 kopje heet water. Als je cranberry’s gebruikt, snijd deze dan fijn. Verhit de olijfolie in een hapjespan op middelhoog vuur en fruit hierin de ui 5 minuten. Voeg de wortel, knoflook, doperwten, mais, peterselie, zevenkruidenpoeder, kurkuma, zwarte peper en zout naar smaak toe en bak 4 minuten mee. Knijp de barberry uit en voeg deze samen met de walnoten toe.

3 Voeg de ghee en 2 theelepels zout toe aan het deeg en kneed het door er met je knokkels op te duwen en het samen te persen tot het een fijn werkbaar deeg is. Voeg tussendoor 100 milliliter water toe en probeer niet te veel te kneden. Het deeg is makkelijk om mee te rollen wanneer het niet te veel aan je vingers plakt maar wel een geheel vormt. Wanneer het te plakkerig is, voeg je wat extra griesmeel toe.

4 Zet een schaaltje met neutrale olie klaar. Vet je handen in met wat olie, neem ongeveer 80 gram deeg en rol hier een bal van. Houd de bal vast tussen de duim en wijsvinger van je ene hand. ‘Hol’ het deeg uit door in het midden van de bal met de wijsvinger van je andere hand te drukken.
Druk de randen aan terwijl je de kubbeh draait zodat het omhulsel een gelijkmatige dikte heeft. Houd de kubbeh nog steeds met behulp van je wijsvinger en duim vast in je handpalm. Vul met 1. eetlepel vulling. Draai de kubbeh dicht door de randen naar elkaar toe te brengen en te drukken en te duwen tot het glad is – dit gaat makkelijker als je handen vettig zijn. Als je ergens barstjes vindt in de kubbeh, maak je deze glad door je handen extra in te vetten en die plekken glad te strijken. Traditioneel kun je er nu een punt in vormen, maar dit hoeft niet per se als je een groentje bent. Leg de kubbeh op een plastic zak of folie. Houd het deeg tussendoor afgedekt met een theedoek en voeg steeds beetje water toe als je lang bezig bent om te voorkomen dat het deeg uitdroogt.

5 Ik zou eerst 1 kubbeh testen voor je de rest maakt. Breng een ruime pan met water en 1 eetlepel keukenzout aan de kook. Laat de kubbeh hier voorzichtig op een schuimspaan in zakken. Inshallah valt je kubbeh niet uit elkaar. Indien dat wel gebeurt, dan zitten er waarschijnlijk gaten in het deeg. Daarom is het belangrijk dat je de kubbeh gladstrijkt. De kubbeh is gaar als deze iets gaat drijven. Schep uit de pan en laat uitlekken in een vergiet. Vul water en zout aan tijdens het koken.

6 Verhit olie in een (frituur)pan op 170 °C. Bak de kubbeh in circa 5 minuten krokant en goudbruin.

TIP Je kunt de kubbeh na het rollen of na het koken invriezen. Ik zou het na het koken doen, dan weet je zeker dat ze niet uit elkaar vallen. Het handigst is om tussen de laagjes kubbeh een dunne plastic zak te leggen.

Je vindt mijn recept voor Israelische Sabich vast ook lekker.

Article Tags:
· · · · ·
Article Categories:
Foodie · Snacks

Comments

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Don't Miss! random posts ..