5 Tips voor mooie Reisfoto’s

Zie je op Instagram altijd jaloersmakende reisfoto’s voorbijkomen en vraag je je af hoe ze dat gedaan hebben? Wil jij ook graag de mooiste foto’s maken van je reizen? Lees dan deze pagina met 5 tips voor mooie reisfoto’s. Zo kan jij ook de mooiste foto’s maken tijdens je vakantie en reizen.

1 Koop een goede camera

Alhoewel de camera’s op telefoons tegenwoordig heel goed zijn, en je voor Instagram ook al een heel eind komt met je smartphone, zou ik voor echt goede foto’s toch een camera aanraden. Ik heb zelf een digitale spiegelreflex camera. Enkele voordelen daarvan zijn dat je hem handmatig in kan stellen om meer opties te hebben om een goede foto te maken en dat je hoge resolutie foto’s krijgt. Vooral als je foto’s groot wil laten afdrukken bijvoorbeeld als je je foto op aluminium wil laten printen en in huis wil hangen is een hoge resolutie belangrijk. Zo wordt je favoriete reisherinnering een mooi kunstwerk aan je muur.

2 Maak portretten

Niets is zo sprekend als portretten van lokale inwoners. Misschien merk je zelf dat je ook vaak bij portretfoto’s in vakantiealbums langer blijft hangen. Sommige gezichten kunnen erg sprekend zijn en vaak roepen dergelijke foto’s meteen een verhaal op. Vraag altijd toestemming voordat je iemand fotografeert en stel ze op hun gemak door bijvoorbeeld tussendoor een praatje te maken. Is er armoede in het land waar je bent? Neem dan iets mee voor de bevolking. Ik ben geen voorstander van geld geven, maar ik zorg bijvoorbeeld voor kleurpotloden en papier voor de kinderen of vers fruit voor volwassenen.

3 Oog voor details

Wat een goede reisfoto onderscheid van een vakantiekiekje van je tante, is je oog voor detail. Probeer eens af te stappen van de standaard frames waarop je een heel strand of een heel marktplein fotografeert. Vaak roept een detail al meteen veel sfeer op. Een close-up van een schaal vol kleurrijke kruiden op de markt in Marokko is mooier en sprekender dan een overzichtsfoto van de markt. En in Japan maakte ik heel veel foto’s van alle lampionnen die overal hingen.

4 Wildlife

Ik ben zelf ook altijd dol op het fotograferen van wildlife als ik op reis ben. We gaan vaak wandelen om zo te kijken of we wilde dieren op de foto kunnen krijgen. Met wild bedoel ik overigens alle dieren die niet in een gevangenschap (zoals een dierentuin) worden gehouden. Dat kunnen echte wilde dieren zijn zoals deze leeuwen die ik in Zuid Afrika zag, maar dat kan ook gewoon de Schotse Hooglander zijn die je bovenaan de pagina ziet, die ik gewoon in Brabant op de foto zette.

5 Architectuur

De laatste in mijn lijstje met tips voor mooie reisfoto’s is het opzoek gaan naar mooie architectuur. In sommige steden vind je prachtige oude gebouwen en in andere juist strakke moderne architectuur. Speel eens met je perspectief. Zak eens door je knieën bijvoorbeeld om vanuit een kikvorsperspectief een gebouw op de foto te zetten. Of zoek naar de lijnen in een gebouw en fotografeer met de lijnen mee. Ga dus dicht bij de muur staan en richt je camera in dezelfde richting als het lijnenspel in het gebouw.
Een foto van een gebouw kan ook een stuk interessanter worden als er ook een mens op te zien is. Zo zie je niet alleen hoe groot het gebouw is, maar kan de kijker zich ook meer inleven dat hij/zij er zelf rondloopt.
Oefen alvast in je eigen woonplaats met het maken van architectuurfoto’s, zo ben je minder tijd kwijt op reis met het zoeken naar het juiste perspectief.

Klik hier voor mijn tips voor food fotografie.

Article Tags:
· · · ·
Article Categories:
Travel

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Don't Miss! random posts ..

Anne Travel Foodie