Alles over Taaitaai, inclusief recept

Op deze pagina vertel ik je alles over Taaitaai inclusief een recept om het zelf thuis te maken. Tijdens de Sinterklaastijd wordt in Nederland veel Taaitaai gegeten en veel mensen denken dan ook dat het typisch Nederlands is. Dat laatste is alleen niet waar. Lees snel verder om meer te lezen over de oorsprong van Taaitaai, een recept om het zelf te maken, en een variatie voor volwassenen; Taaitaai met Rum Karamelsaus.

Oorsprong Taaitaai

Het lijkt oer-Hollands: die taaitaai poppen die je als kind tijdens en in de aanloop naar Sinterklaas at. Het zijn grote versies van de ouderwetse pepernoten en hebben vaak de vorm van een mannetje of vrouwtje. Ik dacht altijd dat het heel Nederlands was, en dat de naam afkwam van de taaiheid van de koek. Maar de oorsprong van taaitaai ligt in de Filipijnen! Zelfs de naam komt er vandaan. TayTay is een gemeente op de Filipijnen, op het eiland Palawan. Tijdens de Gouden Eeuw handelden we met Thailand en zijn de kruiden voor de taaitaai koeken naar Nederland gekomen. Niet alleen de ‘speculaaskruiden’ (peper, nootmuskaat, kaneel, gember en kruidnagel) haalden we uit Azie, ook de anijs die de smaak van taaitaai zo typerend maakt.
Er zijn ook verhalen dat er ook koeken uit de Filipijnen mee werden genomen, en dat die na die maanden op zee taai waren geworden eer ze in Nederland aankwamen.

Rum uit de Filipijnen

Er is nog iets dat wij graag nuttigen dat uit de Filipijnen komt.
Rum wordt geproduceerd uit het zoete sap van suikerriet, dat afkomstig is uit specifieke regio’s over de hele wereld. Het is verrassend voor velen dat de Filippijnen een van deze regio’s is. Dankzij een ideale combinatie van klimatologische omstandigheden, geografie en een vruchtbare vulkanische bodem is het eiland Negros in de Filippijnen bijzonder geschikt voor de teelt van suikerriet. En waar suiker is, ontstaat rum.
De in Nederland verkrijgbare Don Papa Rum komt uit de Filipijnen. Het is een hoogwaardige, gerijpte rum van één enkel eiland uit de Filippijnen, geproduceerd op de vruchtbare hellingen van de actieve vulkaan Mt. Kanlaon, waar het beste suikerriet wordt verwerkt om een zoete, rijke melasse te verkrijgen. Hier wordt Don Papa Rum zorgvuldig gemengd om de juiste smaak te krijgen.

Taaitaai met Rum

Omdat zowel Don Papa Rum als Taaitaai uit de Filipijnen komen heeft patissier Frank Haasnoot een recept ontwikkeld voor Taaitaai met Rum Karamel. Ik deel zowel het basisrecept voor Taaitaai als het recept voor de Rum Karamelsaus, zodat je kan kiezen of je de kinder- of de volwasseversie maakt.
Haasnoot is wereldkampioen patisserie en chocolaterie dus hij weet als geen andere hoe je smaken kan combineren en hij heeft ook nog eens oog voor detail en vernieuwing. Hij werkte onder andere in New York, Barcelona, Taipei en Hongkong. Sinds 2017 woont en werkt hij weer in Nederland.
Hij creeerde het recept voor taaitaai met rum karamelsaus dat ik hieronder deel en maakte een versie met een laag chocola eromheen om de smaken bij elkaar te houden. Hierdoor word het een soort combinatie van taaitaai met karamel-zeezout chocola.

Recept Taaitaai

Ingrediënten:

 • 350 gram honing
 • 100 gram water
 • 450 gram roggebloem
 • Zonnebloemolie
 • 90 gram honing
 • 9 gram baking soda (let op: dit is niet hetzelfde als bakpoeder)
 • 12 gram anijszaadpoeder
 • 9 gram Speculaaskruiden
 • 100 gram amandelen
 • 1 ei

Deeg

Breng het water aan de kook met de honing. Voeg de kokende massa al roerende toe aan de gezeefde roggebloem. Ment het geheel goed en stort het uit op een plaatje. Olie het deeg licht in met de zonnebloemolie. Verpak het deeg in plasticfolie en laat minimaal 24 uur rusten.

Bereiding

Verwarm de oven voor op 200 graden. Kneed het deeg nog even goed voordat je het verder gaat verwerken. Voeg de overige ingrediënten, met uitzondering van ei, één voor één toe aan het deeg en meng goed.
Rol het deeg uit tot een plak van ca. 7-10 mm dik en snijd het in de gewenste vorm, rechthoeken bijvoorbeeld.
Leg de taaitaai minimaal 4 cm uit elkaar op een met bakpapier beklede bakplaat.
Bestrijk de taaitaai lichtjes met losgeklopt ei.
Bak de taaitaai in de oven tot ze mooi gaar zijn: de precieze baktijd is afhankelijk van de grootte van de taaitaai. Het zal ongeveer 8-12 minuten zijn.

Recept Rum-Karamelsaus

Ingrediënten:

 • 170 gram suiker
 • 420 gram water
 • 700 gram room
 • 200 gram boter
 • 400 gram witte chocolade, in stukjes
 • 15 gram zout
 • 200 gram Don Papa Rum – Baroko

Bereiding

Kook de room en zet deze vervolgens apart.
Meng de suiker en water in een pan op medium vuur en karamelliseer dit tot het lichtbruin is. Voeg dan de room toe. Meng het geheel goed en voeg vervolgens het zout en de rum toe. Giet dit over in een mengkom en voeg de witte chocolade en boter toe. Roer tot de chocola en boter gesmolten zijn. Meng dit alles goed met een staafmixer en laat dit 1 nacht rusten.

Je vindt mijn recept voor chocolade-pepernotencake misschien ook lekker.

Article Tags:
· · ·
Article Categories:
Foodie · Special Occasions

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Don't Miss! random posts ..

Anne Travel Foodie