De leukste dingen om te doen in Hoogstraten, België

Hoogstraten is de meest Noordelijke stad van Belgie, en een heerlijke bestemming voor een weekendje weg. In Hoogstraten zelf zijn genoeg leuke dingen om te doen en te zien, maar ook in de directe omgeving is er van alles te beleven. Op deze pagina vertel ik je over de leukste dingen om te doen in Hoogstraten, België. En als ‘travel foodie’ vertel ik je natuurlijk ook waar je goed kan eten!

Algemene informatie Hoogstraten

Hoogstraten bestaat uit de deelgemeenten Hoogstraten, Meer, Meerle, Minderhout en Wortel. Het ligt tegen de Nederlandse grens en dichtbij steden als Breda, Zundert en Baarle-Nassau. Als je in Hoogstraten verblijft kan je dus ook uitstapjes maken naar bovengenoemde steden.
Hoogstraten ligt in het natuurgebied de Kempen, en maakt het daardoor een perfect startpunt voor wandel-, fiets- en wiellerroutes.
In Hoogstraten en omgeving zijn er activiteiten voor alle leeftijden en voor allerlei interesses. Op deze pagina vertel ik je meer over alles wat er in Hoogstraten te doen en te zien is.

B&B Tøast Hoogstraten

Als je een datum hebt geprikt voor je bezoek aan Hoogstraten is het aan te raden als eerste je verblijf te regelen. De beste accommodatie in Hoogstraten, als je het mij vraagt, is Tøast Hoogstraten. Deze Bed and Breakfast wordt gerund door de enorm gastvrije en vriendelijke Kathy. Tøast heeft 3 prachtige kamers, die niet alleen stijlvol ingericht zijn maar ook nog eens mega-comfortabele bedden hebben. Bovendien zorgt Kathy voor een van de beste ontbijtjes die je ooit hebt gehad. Met yoghurt met cruesli en vers fruit, brood en beleg, verse salade en desgewenst een lekker eitje.

Tøast is doordeweeks ook open voor ontbijt/lunch voor niet B&B-gasten. Klik hier om meer te lezen over Toast Hoogstraten.

Het Begijnhof

Het Begijnhof van Hoogstraten is een mooie plek, midden in het centrum van Hoogstraten. Begijnen zijn gelovigen (vooral vrouwen) die leven als alleenstaanden in een gemeenschap rondom een kerk of kapel. Het Begijnhof in Hoogstraten stamt al uit 1380. Je stapt hier dus echt de geschiedenis in. Doordat er veel branden hebben gewoed in de 16e eeuw, stammen de meeste woningen die er staan uit de 17e eeuw. In de jaren ’90 van de vorige eeuw is het Begijnhof prachtig gerestaureerd. De witte huisjes met groene voordeuren en mooi bijgehouden tuintjes en perken zorgen voor een oase van rust.
Je vindt ook de Begijnhofkerk op het terrein, die ook stamt uit de laat 17e eeuw en vrij te bezoeken is. Daarnaast is ook het Stedelijk Museum van Hoogstraten gevestigd in het Begijnhof. Dit museum is ook gratis toegankelijk en open van woensdag tot en met zondag van 14 tot 17uur.

Aardbeien

Als je aan een Vlaming ‘Hoogstraten’ zegt, zegt die waarschijnlijk meteen ‘aardbeien’. Hoogstraten staat bekend om zijn goede aardbeien. Het is dan ook aan te raden om als je in Hoogstraten of omgeving bent, om aardbeien te kopen bij de boer. Ga bijvoorbeeld langs bij boer Steven van ‘Hoogstraten Enjoy’. Hij heeft een aardbeienautomaat waar je zijn verse, onbespoten aardbeien kan 24/7 kan kopen in de automaat aan de straat. Je vindt de automaat aan Vooraard 14a in Hoogstraten/Minderhout.

Verken Hoogstraten per elektrische scooter

Hoogstraten heeft een prachtige omgeving in het noorden van de Kempen en vlakbij de Nederlandse grens. Het is perfect om te wandelen of te fietsen. Wij verkenden de omgeving per elektrische scooter en vonden dit ideaal. Je kan grotere afstanden afleggen dan op de fiets, en je bent meer mindful en in de natuur dan met de auto. En doordat de scooters elektrisch zijn maken ze geen lawaai en heb je geen uitlaatgassen. Bij Landloper Belevingshuis kan je elektrische scooters huren en zo door de mooie natuur in de omgeving rijden. Maar je kan ook gemakkelijk naar steden zoals Breda en Baarle-Nassau.

Je kan bij Landloper Belevingshuis overigens ook e-steps huren, een escape room doen, een terrasje pakken of een outdoor escape-spel doen.

Picknickroute

Visit Hoogstraten heeft een mooie picknickroute samengesteld die je, bijvoorbeeld op de elektrische scooter, kan volgen. Je bestelt vooraf bij Krox het aantal gewenste picknickpakketten, en je kiest zelf bij welk ophaalpunt je het picknickpakket wil ophalen en waar je het weer wil inleveren. De voorgestelde route is 55km, maar er zijn ook verkortingen mogelijk. Je komt via de route op mooie plekken in Hoogstraten en omgeving en kan onderweg genieten van het lekkers uit je picknickmand. Deze bestaat uit heerlijke lokalen producten (vegetarisch is geen probleem en er is ook een kids portie). Wij picknickte hier bij Appelboer Minderhout.

De Lokalen

Ben je in Hoogstraten in het weekend? Dan is De Lokalen een echte aanrader voor ontbijt, brunch of lunch. Deze mooi ingerichte lunchroom is te vinden op een heel unieke locatie. De Lokalen is gevestigd op het terrein van het volledig opgeknapte klooster in Meer (gemeente Hoogstraten). De Lokalen kan je vinden in de voormalige klaslokalen, vandaar de naam. Ze zijn open van vrijdag tot en met zondag van 8 tot 18uur. De menukaart is beknopt, maar de gerechten zijn allemaal enorm rijkelijk belegd. En er is altijd keus voor vlees- of visliefhebbers en vegetariërs.
De Lokalen is ook een bakkerij, dus je kan hier ook lekkere versgebakken broodjes halen. Daarnaast hebben ze ook een aantal streekproducten die ze verkopen in de bakkerij zoals eieren van een boer in de buurt.

Resto 136

Op zoek naar een goed restaurant voor het diner in Hoogstraten? Dan moet je naar Resto 136. We kregen dit restaurant aangeraden van iedereen die we spraken, en terecht. Ik denk niet dat ik overdrijf als ik zeg dat Resto 136 het beste restaurant van Hoogstraten is. En dat denk ik niet alleen, ze zijn ook beloond door een Gault & Millau notering. Ze zijn geopend van dinsdag tot en met zondag. Laat je verrassen met hun vijfgangenmenu (vegetarisch is geen probleem). Wij genoten onder andere van een heerlijk voorgerecht met Stracciatella di Bufala, kers en balsamico, een open ravioli als tussengerecht en als dessert een Passion Tart van citroengras, Griekse kokos en sumac.
Op woensdag, donderdag en vrijdag serveren ze ook een lunchmenu dat wekelijks wisselt en op hun socials bekend gemaakt wordt.

Taeymans Koffie

Wist je dat Hoogstraten zijn eigen koffiebranderij heeft? Jurgen Taeymans heeft samen met Geert Hoet de prachtige koffiebranderij Taeymans Koffie. Jaren geleden maakte Jurgen zijn eigen blend, van 100% Arabica bonen. Hij koos de beste bonen en zorgde voor het beste proces qua temperatuur en duur en creeerde zo zijn Taeymans blend. Inmiddels heeft hij een mooie branderij waar hij zijn blend maakt en er alles aan doet om de kwaliteit constant hoog te houden. De koffiebranderij is te bezoeken en je kan bij de aangesloten winkel ook meteen zijn koffie kopen voor thuis. Daarnaast verkopen ze ook koffieattributen, thee, wijn en chocoladeproducten. Ze geven ook barista workshops en rondleidingen. Bij dat laatste krijg je uitgebreide informatie over koffie en het proces en een lekker stuk appeltaart! Jurgen vertelt enthousiast en gepassioneerd.

Taeymans Koffie is open van dinsdag tot en met zaterdag. Je vindt ze aan de Meerseweg 80 B. Let op; Google Maps leidt je naar een woonhuis een eindje verderop. Je vindt Taeymans op de hoek met de Minderhoutsestraat, bij de Aveve.

Streetart Route

Visit Hoogstraten heeft een Streetart Route samengesteld die je langs de mooiste graffiti werken van Hoogstraten brengt. Er zijn verschillende bekende street-art kunstenaars die een werk hebben gemaakt in Hoogstraten. Je ziet tijdens de route allerlei verschillende stijlen. De route is 4,5 kilometer en eventueel uit te breiden met 1,6 kilometer extra.

Hoogstraten: een bezoekje waard

Kortom; Hoogstraten is absoluut een bezoekje waard. Verblijven in de Bed en Breakfast van Toast, ronddwalen op het Begijnhof en ‘s avonds dineren bij Resto 136 is de perfecte bezigheid voor een romantisch weekendje weg. Op de e-scooter de omgeving verkennen met een picknick is heerlijk voor met mooi weer. De street-art route is top als je Hoogstraten met pubers of cultuurliefhebbers ontdekt. En dan heb je nog de mooie omgeving om te wandelen en te fietsen waarbij je verse aardbeien of appels rechtstreeks bij de boer kan kopen. Bovendien ben je met de auto zo in steden als Breda, Baarle-Nassau of Antwerpen. Voor ieder wat wils dus!

Klik hier voor mijn favoriete food spots in Breda.

Article Tags:
· · · ·
Article Categories:
Europe · Travel

Comments

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Don't Miss! random posts ..

Anne Travel Foodie