Rabo Inspiratie avond

(sorry, this post is only available in Dutch)
Op dinsdag 31 oktober organiseerde de Rabobank van Tilburg een Rabo Inspiratie avond in het teken van Food. Er was een programma voor jongeren in de kleine zaal en het reguliere programma was in de grote zaal. Ik was gevraagd als een van de sprekers bij het jongeren programma waar ik geïnterviewd werd door BNN presentatrice Gwen van Poorten. Het was een hele eer want ik deelde de bank met wereldberoemde DJ La Fuente en zwaargewicht kick box kampioen Rico Verhoeven.
Daarnaast stond ik ook op de inspiratie markt om te vertellen over mijn blog, konden mensen mijn gezonde bananenbrood proeven en kon het boek Eet als een Atleet gewonnen worden.

De avond was een groot succes. De grote zaal was binnen een dag uitverkocht wat wel laat zien dat het thema Food, en daarbij gezondheid en duurzaamheid, erg leeft.
Ook bij ons in de kleine zaal zat een betrokken publiek!
Gwen stelde mij wat vragen over mijn food blog en ik denk dat een aantal daarvan (en vooral de antwoorden) ook interessant zijn als je er niet bij was. Dus ik zal je wat vertellen over wat er die avond door mij, DJ La Fuente en Rico Verhoeven is gezegd.

De startvraag is waarom we het over food moeten hebben. Dat is in mijn oogpunt omdat we niet door kunnen blijven gaan met onze huidig levensstijl. De wereldbevolking groeit enorm hard en er zijn simpelweg niet genoeg middelen om deze mensen te voeden op de manier zoals we dat nu doen.
wereldbevolking
Over 5 jaar bereiken we de 8 miljard mensen op aarde en over 30 jaar zullen we waarschijnlijk al op 10 miljard mensen zitten. 200 jaar geleden zaten we nog maar op 1 miljard, dus dat laat zien dat de wereldbevolking exponentieel groeit.
Nu is het ook nog zo dat een groot deel van de bevolking meer eet dan ze nodig hebben, 30% van de wereld heeft overgewicht. In Nederland is dat zelfs rond de 50%. En dan gooien we met z’n allen ook nog eens zo’n 13% van ons voedsel weg. Met een kwart van het eten dat we weggooien kunnen we iedereen die nu honger lijdt voeden.
Hoogste tijd dus om eens te kijken wat we er zelf aan kunnen veranderen!

Een van de dingen die je kan doen is minder vlees eten. Ik ben zelf vegetariër, maar het blijft een onpopulair standpunt dat minder vlees eten goed is voor de planeet (overigens ook voor je gezondheid en dan heb ik het nog niet eens over het dierenwelzijn, maar dat terzijde).
Nu is het zo dat vlees eten enorm belastend is voor onze planeet. Voornamelijk omdat vee enorm veel voedsel nodig heeft. Ze gebruiken heel veel plantaardige energie, maar leveren maar een kleine hoeveelheid dierlijke energie (de rest wordt omgezet in warmte). 40% van de graanproductie in de wereld is voor veevoer, in de EU is dat zelfs 61%.
Ook kost het veel water om een stukje rundvlees op je bord te krijgen. Wist je dat voor 1 kilo rundvlees 15.000 liter water nodig is. Dat betekend dat voor elke hamburger die jij eet 3.000 liter water nodig is. Als je 6 minuten per dag doucht, kan je 60 keer douchen voor dezelfde hoeveelheid water.
Dus twee maanden douchen voor 1 hamburger.
Als je een keer per week je vegetarische hamburger vervangt voor een vegaburger heb je dus al een grote bijdrage geleverd!

rabobank tilburg inspiratie avond food
Nu was ik erg benieuwd naar de mening van kick boxer Rico Verhoeven. Vlees kan namelijk een bron van proteïne zijn en dat staat in verband met spierherstel en spieropbouw. En inderdaad: Rico is een enorme vleesliefhebber. Nu is hij duurzamer bezig dan hij zelf dacht waarschijnlijk want Rico eet enorm veel kip. Kip is een stuk duurzamer en gezonder dan rund- en varkensvlees. Dus als je het lastig vind om vlees te laten staan, kies dan vaker voor kip in plaats van rood vlees.

Rico Verhoeven drink trouwens nooit alcohol, wat ik ook wel snapte met zijn leven als topsporter. Maar wist je dat DJ La Fuente ook nooit alcohol of drugs gebruikt? Terwijl het in de DJ wereld heel gebruikelijk is, kiest hij ervoor om goed voor zichzelf te zorgen zodat hij de 350 (!) shows die hij per jaar doet voor de volle 100% kan doen.

Ik vond het leuk om te horen dat zowel Rico als Job (DJ La Fuente) heel bewust met voeding bezig zijn. En nog meer dan ik en de mensen in de zaal waren ze enorm gedisciplineerd. Zonder die discipline hadden ze waarschijnlijk ook niet aan de top gestaan. Beide heren gaven aan dat het helpt om gedisciplineerd te blijven als je weet waar je het voor doet. Rico wil de allerbeste zijn in wat hij doet en haalt daar zijn motivatie vandaan. Job gaat juist altijd op onderzoek uit naar het ‘waarom’ van (on)gezonde voeding en is gemotiveerd omdat hij weet waarom hij het doet.
Dat laatste vind ik ook erg herkenbaar!

gwen van poorten rico verhoeven dj la fuente anne travel foodie
En nu jij weet wat vlees eten doet met de planeet en je gezondheid ben jij wellicht ook geinspireerd om wat vaker vegetarisch te eten.

Inspiratie hoef je in ieder geval niet te kort te komen want alle recepten op mijn blog zijn vrij van vlees en makkelijk om te maken!
Alle foto’s van de Rabo Inspiratie avond op deze pagina zijn van Merel-Pics Photography.

Wil je de avond terug zien? Dat kan! Het geheel is opgenomen en hier terug te kijken.

Article Categories:
Foodie

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Don't Miss! random posts ..

Anne Travel Foodie