Een georganiseerde keuken start met een goede flow, organisatie en een duidelijk overzicht. Met deze drie tips voor een georganiseerde keuken, realiseer je een handige kookplek waar je de lekkerste gerechten tevoorschijn tovert.
Tip 1: zorg voor een overzichtelijke voorraadkast
Sommige gezinnen hebben een berging, anderen gewoon een voorraadkast of -rek. Zo’n voorraadkast is erg handig, maar kan ook snel rommelig worden. Wanneer je kast te vol raakt, verlies je het overzicht en voedselverspilling is altijd jammer. In de organisatie van je voorraadkast kan je erg ver gaan met aparte mandjes, glazen potten en labels. Geen zorgen, niet iedereen hoeft Marie Kondo te zijn: met kleine veranderingen zorg je ook al snel voor een goed overzicht.
Ruim ten eerste elk jaar je voorraadkast op zodat die regelmatig wordt opgefrist. Zorg ten tweede voor een verdeling per voedselgroep. Pasta en rijst op één plank, voedsel in blik op een ander, zet frisdrank en water apart en geef koekjes en chocolade een eigen plek. Zo blijft je kast logisch en zie je snel waar er gaten zijn zodat je dit kan aanvullen wanneer je naar de winkel gaat. Als het je gezin helpt, kan je zeker enkele labels maken per plank zodat iedereen weet waar alles staat. Ten derde verzamel je best enkele mandjes of glazen potten om kleiner voedsel, zoals rozijnen, havermout, rijst, kruiden maar ook snoep, kauwgom en losse
koekjes in op te bergen. Je kan jampotten of mandarijn bakjes recycleren om te gebruiken als opbergdozen.
Tip 2: kies ladeverdelers voor je bestek en keukengerei
Je keukengerei en bestek berg je best op in ladeverdelers. Je kan kiezen voor bamboe exemplaren of kleine aluminiumbakjes. Zorg dat je ze per grootte sorteert en dat ze passen bij de afmetingen van jouw la zodat je de plaats optimaal benut. Denk ook aan extra verdelingen in je lades zoals een ladeverdeler voor deksels en plastic potjes. Hoe meer je rechtop kan opbergen, hoe beter. Bij diepere kasten kan je ook voor een verhoging
zorgen zodat je altijd goed kan zien wat er in je kast staat, zelfs helemaal achteraan.
Tip 3: creëer een logische flow in je keuken
Als je de mogelijkheid hebt om je eigen keuken te kunnen renoveren of tekenen, zorg dan dat je op voorhand goed nadenkt over de functionaliteit van je kasten. Waar plaats je laden in plaats van kasten? Waar zet je je vaatwasser of kookgerei?
Voor een goede organisatie, zorg je dat je potten en pannen onder of naast je fornuis staan zodat je snel een bakpan kan nemen wanneer je die nodig hebt. Zorg ook dat je houten lepels en ander keukengerei zoals pannenlappen of scharen binnen handbereik hebt, net als kruiden en olijfolie. Je kast met servies plaats je beter in de buurt van de vaatwasser zodat je die snel en efficiënt kan uitladen. En dan mijn laatste tip: zorg dat de kasten die je tegelijkertijd nodig hebt elkaar niet blokkeren. Denk dus aan je vaatwasser en de kast met servies en koffiekopjes die je beide nodig hebt als je de vaatwasser uitlaat, of de koelkast en de voorraadkast die je nodig hebt wanneer je je boodschappen uitlaadt of het ontbijt klaarzet.
Pingback: Je keuken budgetvriendelijk pimpen zonder verbouwingen - Anne Travel Foodie