Wat moet je weten als mama (in spe) in België? 

Zijn jij en je allerliefste partner zwanger van een (eerste) kindje? Superleuk! Maar ook een beetje spannend. Als mama heb je in België recht op een heleboel interessante voordelen. Denk maar aan het startbedrag bijvoorbeeld. Benieuwd wat het is? Hoeveel het bedraagt? Hoe je het kan aanvragen en wat je ermee kan doen? Hier kom je er alles over te weten! 

Wat is het Startbedrag in België? 

Het startbedrag is een bedrag waar je recht op hebt bij de geboorte van je kindje als je in België woont, om hem of haar als het ware een goede start te geven. De meeste mensen kennen het principe wel, maar onder de oude naam: kraamgeld of geboortepremie. Je hebt er niet alleen recht op bij de geboorte van je eigen kind, maar ook als je een kindje adopteert. Zie het als een extraatje om jullie nestje nog gezelliger te maken. 

Hoeveel bedraagt het Startbedrag?

Wie in België woont en een kindje verwacht, heeft sowieso recht op het startbedrag. Hoeveel dat juist bedraagt, hangt af van waar je woont. In Vlaanderen, Brussel en Wallonië is dat telkens anders. Als je in Vlaanderen woont, ontvang je voor elk kindje dat je krijgt een bedrag van 1214,49 euro. In Brussel krijg je voor je eerste kindje een bedrag van 1238,82 en voor elk volgend kindje 563,10 euro. In Wallonië gaat het dan weer om hetzelfde principe als in Vlaanderen. Je ontvangt voor al je kindjes een bedrag van 1214,51 euro.  

Hoe kan je het Startbedrag aanvragen? 

Vroeger regelde je werkgever alles voor je startbedrag en kinderbijslag. Sinds het groeipakket principe, kan je zelf, als moeder, vader of plusouder, bij gelijk welk kinderbijslagfonds je startbedrag aanvragen. Ben je al zwanger, maar wist je nog niet dat je je startbedrag zelf kon aanvragen?  Geen probleem, je kan het heel gemakkelijk via een online tool aanvragen. In minder dan vijf minuten heb je het gefikst! Vraag je het liever op papier aan? Ook dat kan uiteraard. Je hoeft dan alleen maar een aanvraagformulier te downloaden, in te vullen en via mail door te sturen naar een kinderbijslagfonds naar keuze. 

Wat kan je er mee doen? 

Het startbedrag komt altijd op de bankrekening van de mama terecht, zelfs al vraagt de partner of plusouder het aan. Je kan het startbedrag eigenlijk al gebruiken vóór de geboorte van het kind: denk maar aan spulletjes voor de kinderkamer, doopsuiker of geboortekaartjes. Maar ook voor dokterskosten kan het nuttig zijn. Stort je het bedrag liever rechtstreeks door op de spaarrekening van jullie kleine spruit? Ook dat kan uiteraard! 

Klik hier voor een binnenkijkje in onze babykamer.

Article Tags:
· · · · ·
Article Categories:
Kids

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Don't Miss! random posts ..

Anne Travel Foodie