Zo serveer je de perfecte kaasplank

Organiseer je binnenkort een kaas- en wijnavond bij jou thuis? Dan is een mooie kaasplank
onmisbaar op jouw eettafel. Heb je geen idee hoe je aan een kaasplankje moet beginnen? Met deze tips stel jij een heerlijke kaasschotel samen! Op deze pagina vertel ik het je precies: zo serveer je de perfecte kaasplank.

Welke kazen?

Het aanbod kazen in speciaalzaken is eindeloos. Een goede kaasplank behoeft geen tientallen kazen. Voorzie wel minstens één kaas per kaassoort. Zo krijg je een goede balans tussen zachte en neutrale kazen, harde kazen en pittige kazen. Er zijn ongeveer vijf kaassoorten: zachte kaas, verse kaas, halfharde kaas, harde kaas en blauwgeaderde kaas.

Hoeveel kazen?

Zoals ik al zei, kies je het best voor één of twee kazen per kaassoort. Vraag zeker advies in een kaasspeciaalzaak. Voor je kaasschotel hoef je niet per se rekening te houden met het totaal aantal kazen, maar wel met het gewicht. Voorzie je een kaasschotel als hoofdgerecht, dan is het aangeraden om 200 à 250 gram kaas per persoon te voorzien. Voorzie je kaas als dessert, dan volstaat 100 gram kaas per persoon.

Hoe serveren?

Haal je kazen een half uur tot een uur voor je ze gaat serveren uit de koelkast. De smaak van kaas komt beter tot zijn recht wanneer hij op kamertemperatuur tot ontwikkeling kan komen. Om je gasten wegwijs te maken, is het handig om de naam van de kaassoort op een vlaggetje te schrijven en die in de kaas te prikken. Gebruik bij voorkeur voor elke kaassoort een apart mes.
Voorzie voldoende brood en varieer hierin. Ga voor notenbrood, vijgenbrood, rozijnenbrood, wit en bruin stokbrood. Daarnaast kan je je kaasschotel serveren met vers en gedroogd fruit zoals vijgen, dadels, rozijnen, druiven en abrikozen. Voorzie ook een aantal lekkere confituren en eventueel honing. Leg alles op een mooie plank.
Zijn niet al je gasten de allergrootste kaasliefhebbers? Voorzie dan eventueel nog enkele vleeswaren zoals gedroogde ham, salami of paté.

Wat erbij drinken?

Ga je voor een kaas- en wijnavondje? Voorzie dan witte wijnen als Sauvignon Blanc, Chardonnay of Pinot Blanc. Liever rood? Haal dan een Pinot Noir of een fruitige Cote du Rhone wijn in huis. Wijnen uit deze streek lenen zich goed tot de verschillende smaken van een geassorteerde kaastafel. Een andere goede begeleider van kaas is uiteraard bier. Bij lichtere kazen past wit- of fruitbier zeer goed, bij zwaardere kazen dan weer tripel of abdijbier. Zowel bier als wijn kopen is dus een uitstekend idee: zo is er voor ieder wat wils.

Tik hier voor mijn recept voor Popovers met kaas en olijven.

Article Tags:
· · · ·
Article Categories:
Snacks

Comments

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Don't Miss! random posts ..

Anne Travel Foodie